Kulturnatten – Københavns Universitet

SCIENCE > Oplev SCIENCE > For alle > Kulturnatten

Botanisk HaveKulturnatten på SCIENCE, Nørre og City Campus

Oplev SCIENCE - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på nærmeste hold under Kulturnatten den 13. oktober 2017. Vi har foredrag, mysterier i alle afskygninger; fra de største dele af universet til de mindste insekter, robotter og dyr. Bliv klogere sammen med os!

Alle arrangementer er gratis mod forevisning af Kulturpas. Kulturpas kan købes på Biocenter.

Datalogi: Aktiviteter for kreative opfindere

Hos Datalogisk Institut kan I bl.a. lege kreative opfindere for en aften, når Gymnasietjenesten giver en introduktion til de små computere Arduino og Micro:bit samt afholder workshops, hvor du kan finde på sjove anvendelser af disse digitale legoklodser. Lær at programmere dit eget computerspil eller test dine nyerhvervede evner og deltag i konkurrencen om at få vores robot hurtigst igennem labyrinten.

Se hele Datalogis program på deres hjemmeside.

Kl. 18-24
Hvor:
 H.C. Ørsted Institut, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Matematik, mystik, paradokser og spil

Hos Institut for Matematiske Fag kan I komme på stjerneløb og blive udfordret på jeres matematiske evner (på alle niveuaer), bruge jeres logiske sans og hjælpe med at finde den kidnappede Professor Prim, spille spil eller lytte til oplæg om bl.a. paradoksale konklusioner i mediedækningen af forskning, en matematisk tilgang til kageudskæring og om matematikens syn på den menneskelige adfærd inden for fx lotto-spil.

Se hele Matematiks program på deres hjemmeside.

Kl. 18-24
Hvor:
 H.C. Ørsted Institut, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Kemi er over det hele

Bliv forsker for en aften i Universitetsparken. Oplev at kemi er alle vegne. Visuelt effektive demonstrationsforsøg er skummende, brændende, farvede, eksploderede beviser på, hvor fedt kemi er.

Se hele Kemis program på deres hjemmeside.

Kl. 18-24
Hvor:
 H.C. Ørsted Institut, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Kulturnatten på Niels Bohr Institutet

Oplev foredrag om bl.a. kvante-fysik, universets mysterier, klimaforandringer og iskerneboringer. Du kan også se elementarpartikler med dine egen øjne, og bygge dit eget tågakammer, en partikeldetektor, du kan se dem i. Du kan blive junior-astronem - med diplom - besøge en iskernefryser og se stjernehimlen på Østervold Observatorium gennem den imponerende dobbelte stjernekikkert fra 1895.

Se hele NBI's program på deres hjemmeside.

Kl. 18-24
Hvor:

  • H.C. Ørsted Institut, Universitetsparken 5, 2100 København Ø
  • Østervold Observatorium Øster Voldgade 3 1350 København K
  • Ved stenskulpturen på Rockefeller, Juliane Maries Vej 30. 

Bliv forsker for en aften i Biocentret

I Biocentret i Universitetsparken kan du møde forskere fra Biologisk Institut og høre foredrag om Grønlandshajen - verdens ældste hvirveldyr, om insekter og deres utrolige superkræfter, få et kig ind i Johan Olsens nye børnebog og høre om tarmbakteriers indflydelse på overvægt. Besøg stande med ferskvandsbiologi, keglesnegle, DNA/gener, proteiner, bladskærermyrer med flere og besøg Øresundsakvariets bassin og rør ved fisk og skaldyr fra Øresund.

Se hele Biologis program på deres hjemmeside.

Kl. 18-24
Hvor: 
Ole Maaløes Vej 5, 2200 København N

Vi har også en række foredrag på Frederiksberg Campus

Foredrag: J.P. Müller: Verdenskendt dansk sundhedsapostel

Professor ved Idræt og Ernæring, Hans Bonde, fortæller om den danske hygiejniker J.P. Müller, der promoverede en i dag glemt kropslig side af det tidligt moderne projekt. Müller er især kendt for bogen ”Mit System,” fra 1904, der revolutionerede kropsopfattelsen gennem nøgenhed, renselse og hærdning og udkom i 1 ½ million eksemplarer oversat til 26 sprog.

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 18.15 til 18.45

Foredrag: Smag på efteråret

Julia Sick fra Nordic Food Lab vil fortælle om "The art of water kefir fermentation: Where flavours are created and bottles explode. How the symbiosis of yeast and bacteria can produce unexpected tasting notes." (Bemærk at dette foredrag er på engelsk).

Herefter vil Peter Faxholm fra Gastronomisk Legestue lade os smage på efteråret: Sæsonen hvor varmen og kulden mødes, kornet skal i hus og farverne er gyldne.

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 19.15 til 19.45

Foredrag: Landbohøjskolen, haverne og deres historier

Seniorgartner Kim Greiner vil i sit foredrag fortælle om Peter Christian Abildgård, der grundlagde Veterinærskolen på Christianshavn i 1773. Skolen blev i 1858 flyttet til Frederiksberg, hvor den dag i dag ligger – nu som hjem for fag fra både Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Greiner vil også fortælle om hovedbygningen, der er bygget i italiensk stil med Nordeuropas smukkeste Festauditorium. Han vil derudover også komme rundt om den tilknyttede haves mest spændende træer og planter, og slutte af med historien om heksedoktorplanten "Alrunens rod" og koen Maren med træbenet.

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 20.15 til 20.45

Foredrag: Etnobotanik, smartphones og illegal tømmerhugst i tropiske skove

Kan lokale skovpatruljer reducere illegal tømmerhugst, øge kendskabet til biodiversitet og styrke indfødte folks rettigheder? For at besvare disse spørgsmål har Ida Theilade, Seniorforsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, bevæbnet indfødte folk i Cambodja med smartphones og en specielt udviklet app. Frivillige patruljer registrerer ulovlig hugst og biodiversitet. Data fra telefonerne uploades til en database som kan tilgås fra Cambodja og Københavns Universitet. Samtidig er miljøaktivister jaget vildt i flere u-lande. Modstandere af tømmerhugst, minedrift og oliepalmeplantager bliver truet, kidnappet, og dræbt. Cambodja er et af de farligste lande i verden at være miljøaktivist i.

Hvor: Festsalen, Bülowsvej 17
Kl: 21.15 til 21.45