27. august 2019

Ny metode afslører om din kartoffel er økologisk eller ej

Planter

Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny metode som skal hjælpe myndigheder og industri i kampen mod forfalskede økologiske fødevarer. Ved at se på gødskningen af økologiske planter, giver metoden et dybere og mere præcist billede af, om økologiske grøntsager er, hvad de udgiver sig for. Og importeret økologisk frugt og grønt udgør en risiko for svindel, vurderer ekspert.

I dag er omfanget af eksempelvis tomater, kartofler og æbler, der fejlagtigt får øko-klistermærker på sig, ukendt, fordi man ikke undersøger, hvilken gødning der er brugt. Getty Images.

En stigende efterspørgsel fra forbrugeren og højere fortjeneste hos producenten, placerer økologiske fødevarer i risikogruppen for fødevaresvindel. I Danmark er fødevarekontrollen høj, og vi har som nogle af de få i Europa statskontrol med økologiske fødevarer. Men i de lande vi importerer fra er kontrollen ofte anderledes.

”Der har ikke været store øko-skandaler i Danmark, men vi glemmer ofte, at vi spiser en global diæt, importeret fra lande, hvor der er dokumenteret problemer. Fx i Sydeuropa, hvor meget af den økologiske frugt og grønt stammer fra,” siger adjunkt Kristian Holst Laursen, der i 10 år har arbejdet med udvikling af metoder til at afsløre fødevaresvindel.

Han leder en forskergruppe inden for plantenæringsstoffer og fødevarekvalitet på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet. De har netop udviklet en ny analysemetode, der kan fortælle myndigheder og importører, om økologisk frugt og grønt nu også er økologisk.

”Vores metode kan bruges til at skelne økologiske grøntsager fra konventionelle ved at kigge på, hvordan planterne er gødsket,” fortæller Kristian Holst Laursen og tilføjer, at omfanget af eksempelvis tomater, kartofler og æbler, der fejlagtigt får øko-klistermærker på sig, er ukendt, fordi man ikke undersøger, hvilken gødning der er brugt.

Metode giver flere detaljer om dyrkning
Metoden fokuserer på isotopsignaturen i planten ved at isolere den kemiske forbindelse sulfat, som kan afsløre, hvordan planten er dyrket. Både mennesker, dyr og planter har isotopsignaturer, der fortæller noget om de omgivelser, vi lever i og hvordan vi lever – fx hvilken diæt vi indtager.

I dag ledes der primært efter pesticidrester, når det skal afgøres, hvorvidt en vare er økologisk eller ej. Men ifølge Kristian Holst Laursen er den metode langt fra sikker nok. Eksempelvis kan brug af pesticider på nabomarken eller spor fra en tidligere konventionel produktion på en i dag økologisk mark forurene afgrøderne. Analysen for pesticidrester kan desuden ikke afsløre om alle regler for økologisk produktion er overholdt såsom fraværet af kunstgødning.

”Vores metode kan ikke afsløre om der er anvendt pesticider men derimod om økologiske planter er gødsket korrekt. Metoden komplementerer dermed den eksisterende analytiske kontrol og kan samlet set give et langt mere detaljeret billede af dyrkningshistorien” forklarer Kristian Holst Laursen.

Når forbrugeren køber en økologisk grøntsag betales der ekstra for, at den er dyrket på en bestemt måde. Fx at grøntsagen er dyrket i jord, og at der ikke er brugt syntetisk fremstillede pesticider eller kunstgødning. Betingelser, som de organiserede kriminelle forsøger at snyde med i den milliardforretning som fødevaresvindel er.

”Der er ingen, der rigtig kender omfanget af svindlen, men vi har set slemme eksempler fra udlandet som rækker langt ud over økologiske produkter. Ris lavet af plastik, vin med giftstoffer, kunstig honning osv. Der er ikke altid sundhedsmæssig risiko forbundet med fødevaresvindlen, men det er klart, at når man giver en højere pris, vil man have det produkt, man betaler for. Og de ærlige producenter skal naturligvis også beskyttes,” siger Kristian Holst Laursen.

Kristian Holst Laursens forskningsgruppe samarbejder allerede med Fødevarestyrelsen og den nye metode er klar til at blive yderligere testet, godkendt og anvendt af myndigheder og detailhandlen.

Den videnskabelige artikel er netop udgivet i Food Chemistry: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619306119