02. april 2019

Millionregn til fire professorer på Københavns Universitet

Bevillinger

Hvordan stopper vi tilbagegangen i verdens biodiversitet? Hvor meget vil kvantemekanikken med bl.a. avancerede computere omforme vores fremtid? Og hvilke hemmeligheder kan vi hive ud af planternes celler, så vi kan fremstille bæredygtigt biobrændsel og ny avanceret medicin. Det får fire professorer på Københavns Universitet nu omkring 150 millioner kr. til at gå i dybden med fra Villum Fondens ”Villum Investigators 2019”.

Pengene gives ikke kun til anerkendte forskere herhjemme, men er i høj grad også møntet på at tiltrække talentfulde og anerkendte forskere fra udlandet til danske universiteter og højere læreanstalter.

Og en af de fire modtagere af de mange penge på Københavns Universitet, er den 47-årige svenske professor Staffan Persson. Han arbejder i øjeblikket på University of Melbourne i Australien, men flytter nu til København for at arbejde på Institut for Plante- og Miljøvidenskab, PLEN.

Han får 40 millioner kr. af Villum Fonden til sit projekt ”Engineering Plant Cell Walls” over en seksårig periode.

Professor Staffan Persson.

Selv siger han om sit projekt:

”Med mere viden om planters bløde cellevægge kan vi danne grundlag for at forske i nye typer af materialer og dermed nye måder at anvende planterne på. Fx kan man forestille sig nye og bedre former for biobrændsel. Det kan også være, at vores forskning baner vejen for projekter med nano-materialer, som kan anvendes i alt lige fra byggebranchen og til medicinalindustrien,” understreger den svenske professor, som samtidig skal opbygge en gruppe på ca. 10 unge talentfulde forskere.

Fra biodiversitet til kvantefysik

Det står ikke godt til med biodiversiteten eller mangfoldigheden af dyr og planter i verden. Derfor har Villum Fonden også støttet forskningen på Københavns Universitet i den forbindelse.

Den kinesiske professor, genetiker og biolog Guojie Zhang, som har arbejdet på Københavns Universitet siden 2012, får 40 millioner kr. Pengene skal bl.a. bruges til at forske i fugle og myrer for skabe større forståelse på et grundliggende genetisk niveau.

Professor Carsten Rahbek, som også arbejder med biodiversitet, får ligeledes 40 millioner kr. Hans forskergruppe skal skabe større forståelse for de bagvedliggende årsager til den store biodiversitet i bl.a. tropiske bjergegne, som har optaget kendte forskere gennem historien såsom Darwin, Humboldt og Wallace. Carsten Rahbek blev i 2013 belønnet med Villum Kann Rasmussens Årslegat på 2,5 millioner kr. for sin forskning inden for biodiversitet, evolution og økologi.

Kvantefysikken, som oprindelig blev startet på Niels Bohr Institutet for snart 100 år siden, får stadig større betydning i samfundet. Lige fra udviklingen af supercomputere og til større forståelse af begivenheder i verdensrummet.

Den russiskfødte amerikaner, Eugene Simon Polzik, som har arbejdet på danske universiteter siden 1998, får 30,3 millioner kr. til sit arbejde inden for kvantefysikken på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Samarbejde mellem universiteter og private fonde

”Villum Investigators 2019” uddelte i år i alt 410 millioner kr. til 11 forskere. De seks af dem arbejder i Danmark, mens de øvrige er på vej til landet. 80 forskere inden for de tekniske og naturvidenskabelige områder søgte om støtte fra fonden i år.

Uddannelses- og Forskningsminister Tommy Ahlers siger i forbindelse med uddelingen af de mange millioner:

”Fondens bevillinger er et godt bidrag til, at vi kan fastholde Danmark som en førende forskningsnation. Det er et flot eksempel på, at samarbejde mellem universiteter og private fonde kan løfte grundforskningen og tiltrække internationale forskere på et meget højt niveau til landet”.