23. januar 2019

Millioner fra VILLUM FONDEN til unge forsker-talenter

Bevilling

Hvordan har venskabet mellem mennesker og hunde udviklet sig evolutionært gennem tusinder af år? Hvad skete der i fasen lige efter The Big Bang? Og kommunikerer planter og mikrober på samme måde som i vores tarmsystem? Det er nogle af de spørgsmål og projekter, som ni unge talentfulde forskere på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) på Københavns Universitet nu får millioner af kroner til at gå i dybden med.

De ni forskere på SCIENCE har i alt fået 88,3 mill. kr. fra VILLUM FONDENs ”Young Investigator Programme 2019”. Dermed indtager SCIENCE førstepladsen, hvad angår flest modtagere af økonomisk støtte fra VILLUM FONDEN i år. I alt har 21 unge lovende forskertalenter på Danmarks tekniske Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet modtaget 205 mill. kr. til sammen fra fonden i år.

Det er syv år siden, at programmet blev oprettet med det formål at sætte fokus på unge forskere, som ind imellem står i skyggen af de mere kendte og veletablerede professorer. Og der er masser af talent blandt de unge forskere og lige så stor variation i projekterne på SCIENCE i år. Lige fra at få afklaret, hvad der skete i universet lige efter Big Bang, hvordan vi mennesker og hunde har levet sammen i tusinder af år og så til, hvordan planter og mikrober indgår i et symbiotisk fællesskab på linje med, hvad der sker i vores tarme.

Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN, siger om tildelingen af den økonomiske støtte til de unge talenter:

- Vores strategi er baseret på en grundlæggende tro på, at ypperlige videnskabsfolk udfører fremragende forskning. Derfor har vi med Villum Young Investigator Programme fokus på at støtte de allerbedste unge talenter og bidrage til at give dem de bedste muligheder og rammer for at udfolde sig og opbygge egne forskergrupper de kommende år og på den måde yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning.

Blandt de 21 nye Villum Young Investigators er forskere fra hele verden.

Thomas Bjørnholm siger om de udenlandske forskere:

- Som almennyttig fond er det vores ambition og privilegium at kunne bidrage til at etablere, udvikle og fastholde et internationalt forskningsmiljø i Danmark - i tæt dialog og samklang med universiteterne.

Siden oprettelse af programmet i 2012 har 150 unge forskere modtaget omkring en milliard kr. i støtte fra VILUMM FONDEN til deres arbejde.

OM VILLUM FONDEN
VILLUM FONDEN (en del af THE VELUX FOUNDATIONS) er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. VILLUM FONDEN blev stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer.