SCIENCE er frontløber på datahåndtering – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2018 > SCIENCE er frontløber ...

04. april 2018

SCIENCE er frontløber på datahåndtering

DATA

Massive mængder af data er en udfordring overalt i samfundet – også inden for forskningen. Men med IT-systemet ERDA, som har 4 millioner gigabyte lagerplads er SCIENCE blandt de førende i verden, hvad angår effektiv håndtering af forskningsdata. Et system som flere bør bruge, mener professor.

Allerede for 10 år siden kunne Brian Vinter konstatere, at mængden af forskningsdata begyndte at eksplodere. Derfor var det mest hensigtsmæssigt rent juridisk, at SCIENCE havde sin egen platform til data, fremfor at bruge andre tjenester på nettet. Men også fordi, at de ganske enkelt er for dårlige og ikke særligt sikre.

ERDA en højeffektivt lagerforvalter af data. ERDA står for Electronic Research Data Archive, og gør det muligt for alle på SCIENCE at uploade store mængder data, tilgå dem på forskellige måder og dele dem med andre på -og uden for universitetet. På mange måder minder ERDA om fildelingstjenesterne Dropbox og Google Drive – bare bedre og mere sikkert.

Systemet skal sikre en sekssporet datamotorvej på SCIENCE, som bl.a. forskere kan bruge til at opbevare og dele data fra deres forskningsprojekter. Ifølge professor Brian Vinter, der er leder for High Performance Computing-centeret på SCIENCE, er fakultetet førende, hvad angår udviklingen af egne datahåndterings-systemer sammenlignet med andre universiteter i verden:

”Amazon, Google, Oracle er jo kæmpestore og det er deres business. Men hvad angår lige præcis håndtering af forskningsdata, er vi med helt i front.”

Dataeksplosion for 10 år siden
Gennem forskningsarbejdet på SCIENCE opsamles der i løbet af et år astronomiske mængder data. Data, som er mindre værd, hvis ikke de kan opbevares hensigtsmæssigt og deles med andre på en nem og hurtig måde. Og lige præcis dét er ERDAs spidskompetence.

”Før ERDA har jeg, og mange andre, kørt rundt med eksterne harddiske for at dele vores data med hinanden. Det var vildt besværligt og svært at styre, om man nu havde den nyeste version, når flere personer arbejdede med det på samme tid,” fortæller professor Brian Vinter.

Hvor en normal bærbar computer måske har 200-300 gigabyte hukommelse på harddisken, har ERDA 4000 terabyte lagerplads. Det svarer til svimlende fire millioner gigabyte, som igen svarer til hukommelsen på over 14.000 bærbare computere.
Allerede for 10 år siden kunne Brian Vinter konstatere, at mængden af forskningsdata begyndte at eksplodere. Derfor var det mest hensigtsmæssigt rent juridisk, at SCIENCE havde sin egen platform til data, fremfor at bruge andre tjenester på nettet. Men også fordi, at de ganske enkelt er for dårlige og ikke særlig sikre.

”Alle bør bruge ERDA. Den helt store fordel er, at man ikke skal bekymre sig om, om man har lov til at lægge data op og lade dem forlade KU. Samtidig er ERDA langt mere effektivt og hastigheden er utrolig meget højere end fx Dropbox – i hvert fald hvis man sidder på universitetet og bruger det,” forklarer professor Brian Vinter, der er leder for High Performance Computing-centeret på SCIENCE, som driver ERDA.

Kom hurtigt i gang med at bruge ERDA

Spiller central rolle i stort energiprojekt
ERDAs evne til at håndtere store mængder data udnyttes i dag i projektet CINEMA. Et stort internationalt projekt med et budget på 45 millioner kroner, hvor forskere ved hjælp af røntgenbilleder af bl.a. brændselsceller, olie i undergrunden, kalk, rockwool og vindmøllevinger, arbejder på at analysere, forstå og videreudvikle energimaterialer. Data, som i CINEMAs tilfælde er 3D-billeder, overføres til ERDA fra Frankring, Schweiz, England og Japan, hvor materialerne fotograferes.

De detaljerige billeder, som fx kan se de enkelte fibre i en vindmøllevinge, fylder en hel del. Samtidig er der 14 partnere i projektet, som bl.a. omfatter virksomhederne Rockwool, Haldor Topsøe, LM windpower m.fl. som efterfølgende får adgang til dataene.

”Det vigtigste formål for ERDA er at sikre at forskere fra de forskellige partnere let kan dele data og programmer,” siger Brian Vinter.

På samme måde, som ERDA hjælper de forskellige partnere i CINEMA-projektet med at dele data, kan man som fx forskergruppe dele data nemt og sikkert med andre – både på og uden for SCIENCE og Københavns Universitet.

En del af digitaliseringen af SCIENCE
ERDA er en del af en større digitalisering af SCIENCE og hører under satsningen ’Bedre mulighed for datahåndtering på SCIENCE’, hvor målet er at give alle på SCIENCE nem og hurtig adgang til databehandling og datadeling.