Rygstød til ny generation af originale forskningstalenter – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2018 > Rygstød til ny generat...

05. december 2018

Rygstød til ny generation af originale forskningstalenter

Bevillinger

Seks SCIENCE-forskere med originale idéer og lederambitioner modtager hver godt seks millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at lede og forfølge forsknings-idéer på højt internationalt niveau.

Christa Gall, Irene Tamborra, Sine Lo Svenningsen, Henrik Hjarvard De Fine Licht, Rasmus Heller og You Zhou er de nye DFF: Sapere Aude Forskningsledere på SCIENCE. Foto: Tariq Mikkel Khan, Danmarks Frie Forskningsfond.

Afsløring af hemmelighederne bag noget af det mest ekstreme kosmiske fyrværkeri,  genetisk forbedring af kvæg ved hjælp af naturlig og kunstig overførsel af gener fra vilde arter og fjerne, variable lyskilder på nattehimlen som budbringere vedrørende grundlæggende spørgsmål om det univers, vi lever i. Det er nogle af de banebrydende forskningsprojekter, som seks forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE har fået penge til at opbygge deres eget forskerteam omkring.

Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt årets DFF: Sapere Aude Forskningslederbevilling til seks excellente, yngre forskere på SCIENCE. De nye forskningslederne får hver knap 6 millioner kroner, der giver dem mulighed for at lede deres eget forskerteam og gennemføre forskning på højt internationalt niveau. Bevillingerne gives til Danmarks mest visionære og toneangivende forskere for at give dem de bedste betingelser for at gennemføre deres nytænkende forskning.

– Vi har investeret risikovilligt i de allerdygtigste forskere med vægt på perspektivrig forskning til gavn for Danmark. Det er løfterige projekter, der er med til at sætte retning for dansk forskning og meget direkte føjer vigtig viden til samfundsmæssige problemstillinger, siger bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsråd Peter Munk Christiansen.

Danmarks Frie Forskningsfond har i denne runde uddelt 34 Sapere Aude Forskningslederbevillinger. Københavns Universitet har fået 12 nye forskningsledere, hvoraf de seks er på SCIENCE. Fonden modtog 322 ansøgninger, og heraf kom 34 forskere igennem nåleøjet på baggrund af internationale bedømmelser, faglig bedømmelse i fondens råd og interview i slutfasen.

Du kan læse mere om deres projekter på Danmarks Frie Forskningsråds hjemmeside.