Penge til at bryde normer – dristige ideer i spil – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2018 > Penge til at bryde nor...

11. september 2018

Penge til at bryde normer – dristige ideer i spil

bevillinger

20 forskere på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, får 37 millioner kroner fra VILLUM FONDEN til nytænkende forskning, der ikke nødvendigvis giver pote i første omgang, men som måske kan vise sig nyttig på længere sigt.

En søgemaskine, der skal opklare livets oprindelse med baggrund i kemi. Et robot-køretøj, der kan give os bedre informationer om klima-påvirkningen af den grønlandske indlandsis og radikale nye betragtninger om bakteriers indflydelse på kroppen.

Det er nogle af de projekter, som forskere på KU nu skal bryde deres hjerner med at få omsat til virkelighed. Men med VILLUM Experiment-tildelingerne er det ikke en betingelse, at eksperimentet lykkes.

Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN siger:

”Vi vil gerne bidrage til at skabe plads til radikal og nytænkende forskning. Den vilde idé, som man måske ikke tør sige højt, som måske udfordrer anerkendt forskning, og som ikke passer ind i de kasser, hvor mange forskningsmidler befinder sig. Her kan vi med anonym udvælgelse og højrisiko-villige midler bidrage til, at vilde idéer og skæve vinkler bliver testet”.

Det er anden gang, at VILLUM Experiment bliver uddelt. I år er der uddelt 100 millioner kr. til 53 projekter på landets universiteter og højere læreranstalter.

På Københavns Universitet er det 20 forskere på seks institutter, som er sluppet gennem nåleøjet hos tre uafhængige instanser, der skulle bedømme flere end 400 indkomne forslag.