Innovativt trekløver dyrker øko-blomster til Michelin-restauranter – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2018 > Innovativt trekløver d...

26. juli 2018

Innovativt trekløver dyrker øko-blomster til Michelin-restauranter

23- årige Karoline Schnorr læser til daglig plantevidenskab på Københavns Universitet, men er også en af kvinderne bag blomstervirksomheden Flor. Foto: Flor

Det er ikke kun mad, der skal være økologisk og bæredygtigt. I hvert fald ikke hvis man spørger trekløveret, Karoline Schnorr, Sara Møhlenberg og Moa Nordal, som står bag blomstervirksomheden Flor, der er i gang med sin første høstsæson efter frøene blev sået i løbet af vinteren og foråret.

Virksomheden holder til på et bæredygtigt landbrug i Lejre på Midtsjælland en time uden for København. Her sår, dyrker og høster de tre blomster- og klimaentusiaster 80 forskellige økologiske blomstersorter, som sælges videre til virksomheder, private, bryllupper og events.

”Vi undrede os over, at de blomster man kan købe på normal vis er sprøjtet med kemikalier og transporteret over lange afstande, som ikke er sundt for miljøet,” fortæller Karoline Schnorr, som ud over at være en del af Flor også studerer på Institut for Plante -og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

De to andre forretningspartnere, Sara og Moa, er henholdsvis uddannet designer og miljø-økonom. En sammensætning af kompetencer, der ”komplimenterer hinanden godt” som Karoline siger.

Ukrudt luges med håndkraft

De fleste afskårne blomster, der sælges i Danmark, er importeret fra Afrika og Holland, hvor blomsterne sprøjtes med kemikalier og transporteres over lange afstand for til sidst at ende hos den danske forbruger.

Hos Flor gødes der med organisk gødning og kompost og selv ukrudtet luges med håndkraft. I dette års sommertørke har de været nødsaget til at vande blomsterne, men normalt klarer regnvandet en stor del af vandingen ligesom drivhusene heller ikke er hverken opvarmede eller belyste i deres mission for et klimavenligt alternativ. Samtidig er deres leveringsområde begrænset til københavnsområdet for at minimere afstanden fra jord til bord.

”Det handler om at komme tilbage til det naturlige og gøre noget godt for klimaet,” siger Karoline Schnorr.

Hver uge får kunderne leveret friske blomster fra gården i Lejre – Farm of Ideas – som er Michelin-restauratøren Christian Puglisis gård, hvor Flor lejer sig ind. Ud over faste kunder på abonnement leverer de også blomster til events, hvor den næste store er den københavnske modeuge i august.

Virksomheden får hjælp og rådgivning af SCIENCE Innovation HUB, som er et tilbud til studerende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU.