12. februar 2018

I vinterferien: Oplev en pighaj fanget i Øresund

Dansk haj

I hele vinterferien kan du komme og hilse på den nyeste beboer i Øresundsakvariet på Københavns Universitet: en pighaj, som i sidste uge blev fanget i Øresund af en lokal garnfisker. Pighajen er én ud af 16 forskellige hajarter i Danmark.

Medarbejderne på Øresundsakvariet i Helsingør, der er en del af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, gjorde store øjne i sidste uge da garnfisker Søren Jacobsen kom i havn med dagens fangst. Kort forinden var de blevet ringet op af fiskeren, der kunne fortælle, at han havde fanget en pighaj ud for Espergærde.

Hajen befinder sig nu i akvariets udstilling, hvor du kan opleve den i løbet af vinterferien, forudsat den bliver ved med at trives. Hajen er desværre for stor til at blive på Øresundsakvariet, så på længere sigt er det planen at den enten skal videre til et større akvarie eller også bliver den sat fri igen.

Sjælden fangst i Øresund

Øresundsakvariet, som er specialiseret i at formidle om havmiljøet i Øresund, har gennem mange år haft hajer udstillingen, men det har oftest været småplettede og storplettede rødhajer der er mere almindelige i Øresund:

- ”Det er vel 6-7 år siden vi sidst har kunnet vise pighajer i vores akvarier.” fortæller marinbiolog Michael Hansen fra Øresundsakvariet. ”Det skyldes, at der sjældent fanges pighajer så langt sydpå som Øresund selvom pighajen faktisk er en ganske udbredt art. Tidligere var det den talrigeste haj i verden, men overfiskeri har desværre gjort et stort indhug i bestanden. Derfor er det også ekstra interessant for os at få hajen ind. Det giver os nemlig en fantastisk mulighed for at formidle om pighajen og de udfordringer den står overfor, fortsætter Michael Hansen. 

Verdens næststørste haj findes i Danmark

Mange bliver overraskede når de hører der findes hajer i danske farvande, selvom der er registreret 16 forskellige hajarter i Danmark, bl.a. verdens næststørste, Brugden, der kan blive otte meter lang. Kendetegnende for dem alle er dog at ingen af dem er farlige for mennesker.

Selvom navnet lyder en anelse farligt så er pighajen ikke et dyr man skal frygte. Den har ganske vist en giftpig foran hver af sine to rygfinner, men man skal være meget uheldig for at blive stukket af den. Det sker oftest når fiskere skal håndtere den mens den ligger og spræller. Piggene kan give nogle grimme sår, men giften er ufarlig for mennesker. Den største fare er, at der går infektion i såret.

Kontakt

Marinbiolog Michael Hansen
Mobil: 28 75 19 57
E-mail: michansen@bio.ku.dk

Akvariechef Jens Peder Jeppesen
Mobil: 28 75 19 70
E-mai: jpjeppesen@bio.ku.dk