15. februar 2018

Fårekyllinger og betontræthed i broer på menuen

innovation

Studerende fra KU, DTU og CBS udvikler lørdag forretningsidéer, som kan være med til at løse samfundsmæssige udfordringer. Sikring af broer mod betontræthed og fårekyllinger på middagstallerkenen er nogle af de projekter, som måske kan gå fra idé til en god og samfundsnyttig forretning.

Det er baggrunden for, at studerende og erhvervskyndige lørdag mødes på CBS i København for at udveksle business-erfaringer, networke og få inspiration og gode forretningsmodeller med hjem.

En af idéerne går ud på at benytte seks meter lange skibscontainere til at lave små fårekyllinge-farme, som kan placeres mange forskellige steder i byer og gøre insekter til en fødevare. SCIENCE Innovation Hub står bag arrangementet i samarbejde med DTU Skylab og Copenhagen School of Entrepreneurship.

Der er nok at tage fat på, hvad angår samfundsmæssige udfordringer for nutidens forskere og universitetsstuderende. Men det er ikke nok med de gode ideer eller de færdige projekter på tegnebrættet. De skal også blive til virkelighed – til en god forretning, som både kommer forskerne, de studerende og samfundet til gode. Men det er langt fra altid, at der er overensstemmelse mellem god forskning og ditto forretningstalent. Derfor er der brug for en bedre kobling mellem universiteterne og erhvervslivet i denne sammenhæng.

Det er baggrunden for, at studerende og erhvervskyndige lørdag mødes på CBS i København for at udveksle business-erfaringer, networke og få inspiration og gode forretningsmodeller med hjem.

To af de projekter, som får en kærlig forretningshånd på lørdag, handler om sikring af større installationer såsom vindmøller, kraftværker og broer, mens det andet går ud på at opdrætte fårekyllinger til menneskeføde.

Brobyggerne
Danmark er forbundet med broer. Men de mange broer skal vedligeholdes og ikke mindst overvåges for at opdage ”betontræthed” i tide - ligesom fx fly, der kan blive ramt af metaltræthed.

Det er, hvad firmaet SenMos er i gang med at udvikle. En elektronisk platform, hvor alle oplysninger om bl.a. broer kan samles på et sted ”i skyen” og dermed skabe et samlet overblik over broernes tilstand. Sådan er det ikke i dag, hvor ingeniører skal indsamle oplysninger flere forskellige steder fra. Den samme elektroniske base, som er udviklet af bl.a. Kasper Myrtue, en studerende fra Datalogi på Københavns Universitet, kan også bruges til at overvåge store vindmøller og kraftværker.

Fårekyllinger på tallerkenen
Da den første sushi-bar åbnede i Danmark for 32 år siden, var der ikke mange, som så en dansk fremtid i rå fisk indpakket i ris. Men i dag er sushi nærmest blevet en nationalret herhjemme, som både børn, unge og gamle spiser med stor appetit. Nu er turen kommet til insekter. Og måske vil de engang i nærmere fremtid finde sin naturlige plads på det danske middagsbord eller som snacks ved siden af computeren.

Det er baggrunden for projektet FOODuristic Cricket Farm, som Jonas Baziukas fra MSc Environmental and Natural Resource Economics på Københavns Universitet står for.

Hans idé går ud på at benytte seks meter lange skibscontainere til at lave små fårekyllinge-farme, som kan placeres mange forskellige steder i byer - uden at de er til gene for naboerne. Fårekyllinger har bl.a. i Thailand fundet sin plads på spisekortet. Og de små insekter kræver ikke den store plads som almindelige dyrehold. Og så er de samtidig rige på proteiner og kan være en god erstatning for produktion af animalsk kød, som kræver stor plads og fylder meget i CO2-regnskabet

Bag arrangementet på lørdag står SCIENCE Innovation Hub i samarbejde med DTU Skylab og Copenhagen School of Entrepreneurship.

Læs mere om SCIENCE Innovation Hub og mulighederne for at udvikle kompetencer i entreprenørskab for studerende på Københavns Universitet: https://www.science.ku.dk/science-innovation-hub/