Studerende med mos til Mars brillerede ved VM i syntesebiologi – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2015 > Studerende med mos til...

05. oktober 2015

Studerende med mos til Mars brillerede ved VM i syntesebiologi

Syntesebiologi

På tværs af Københavns Universitet har et hold studerende samlet sig om at udvikle mos, der kan klare sig på Mars og producere brugbare stoffer. Det gav guldmedalje og nomineringer ved konkurrencen iGEM2015, der blev afholdt på MIT i USA.

SpaceMoss-holdet har forsket i, hvordan syntesebiologi kan bidrage til udforskning af rummet og kolonisering af Mars. Og de er kommet frem til, at de kan levere løsninger, der kan gøre bemandede missioner til Mars længerevarende, bæredygtige og billige.

De studerende har udviklet en stamme af mos, der kan overleve det hårde miljø på Mars, hvor der f.eks. er ekstreme og svingende temperaturer. Dette har de gjort ved at indarbejde et gen fra et insekt i mosset, så frysepunktet for cellerne bliver sænket. For at bevise, at mos kan være brugbart på Mars til at producere forskellige stoffer, har de desuden fået det til at producere resveratrol, der findes i rødvin og skulle have sundhedsmæssige fordele.

Guld og nomineringer
Måneder af forberedelse kulminerede i et fuldt auditorium hos Massachusetts Institute of Technology – MIT i USA, da temaet præsenterede deres arbejde med at udvikle mos til rummet. Og deres store indsats blev belønnet med en guldmedalje, en nominering i kategorien Bedste Biobrick sammen med fire andre hold og en nominering i kategorien Bedste Miljøprojekt sammen med tre andre hold.

“Det har været en fantastisk oplevelse – og vi fik så mange gode forbindelser og råd i Boston. Vi er virkelig glade og stolte. Bare tænkt på, hvor langt vi er nået på seks måneder. Der er så meget potentiale i det her, og med al den støtte og ros, vi har fået, er vi virkelig motiverede til at fortsætte,” siger Christina Toldbo fra holdet, og hun støttes af holdkollegaen Jonas Damgaard Elsborg:

”Det har været en stor oplevelse. Jeg har fået en masse nye venner af at være med, og de har en stor del i, at dette projekt har været sjovt at lave – sammen med den cool videnskab, vi fik mulighed for at udføre i laboratoriet. Det var meget tilfredsstillende at se vores anti-frysende mos vokse under fluorescensmikroskopet og reagere godt på temperaturfald.”

Vejledt hos Center for Syntesebiologi
Teamet består af studerende fra flere uddannelser og institutter inden for bl.a. plantebiologi, astrofysik og bioinnovation, og sammen har de udført projektet hos Center for Syntesebiologi på Institut for Plante og Miljøvidenskab, hvor deres videnskabelige hovedvejleder har været lektor Björn Hamberger.

“Sikke en cool oplevelse – ikke kun set i forhold til det mos, der er blevet udviklet til at kunne sendes til Mars, men også for hele holdet. Dette bliver helt sikkert den bedste inspiration for det næste iGEM-hold, og vi begynder at rekruttere til det dette efterår,” siger Björn Hamberger.