04. november 2015

Mere produktive kemiforskere med nyt KU produkt

Kemisk virksomhed

En lektor i elektrokemi ved Københavns Universitet blev så træt af kedelige og gentagne laboratorieopgaver, at han besluttede at udvikle værktøjer, der kunne automatisere arbejdsgangene. Værktøjerne viste sig at frisætte kreativiteten hos både kolleger og studerende, så nu har han oprettet virksomheden Nordic Electrochemistry. Virksomhedens første produkter er softwarepakken EC4U og den modulære potentiostat ECi-200. Sammen er de to produkter designet til at forenkle automatisering af forsøgsrækker.

Kedelige opgaver på vigtigt felt

Elektrokemikere udvikler nye batterimaterialer, nye solceller, nye brændselsceller og mange andre gavnlige produkter. Men for at nå frem til noget nyt og brugbart skal forskerne først afprøve deres system med forskellige små variationer. Mange forskellige små variationer. Forsøgene er tidskrævende og alligevel ikke særligt produktive, for man kan ikke foretage sig ret meget fornuftigt, mens man venter på næste gang, der skal ændres i forsøgsparametrene.

Besluttede at frigøre forskeres kreativitet

Matthias Arenz forsker i brændselscellers effektivitet og holdbarhed på Kemisk Institut, Københavns Universitet. For at frisætte kollegers og studerendes kreativitet begyndte hans forskergruppe at udvikle værktøjer, der tillader elektrokemikere at automatisere alle de monotone og kedsommelige opgaver. Det nye produkt er copyrightbelagt og Københavns Universitet har netop indgået en licensaftale om salg af dem i “Nordic Electrochemistry”, der er blevet spundet ud som selvstændige virksomhed.

Første produkter

Virksomhedens første produkter er softwarepakken EC4U og den modulopbyggede potentiostat ECi-200. Tilsammen skal de to produkter gøre det nemmere at automatisere elektrokemisk forskning.

Modulære kontrolenheder og programmer med udbygningsmuligheder

Potentiostater er hardware, der styrer elektrokemiske målinger. Fordi ECi-200 er modulopbygget, kan potentiostatsamlingen udbygges til at styre selv de mest komplekse eksperimenter.

Softwarepakken, EC4U, kan kontrollere og synkronisere de forskellige hardware. Fra potentiostater, varmeplader og ure over tilførsel af gasser og kemikalier til vægte og termometre. Derfor gør EC4U det muligt for forskeren helt enkelt at programmere sin forsøgsrække, og så forlade laboratoriet, for at foretage sig nogle af de mange sjove og kreative ting, der fra starten inspirerer folk til at blive forskere.

Første kunde fik intuitive studerende

De første fem EC4U anlæg er allerede afsat til udenlandske universiteter. Den første kunde var Hochschule München, et universitet for anvendt videnskab i Tyskland. De har brugt EC4U i mere end et halvt år, og deres erfaringer er overvældende.

"De studerende har været i stand til helt intuitivt at bruge EC4U og Eci-200, så der var ikke noget behov for særskilt træning!

Viktorija Juhart

Hochschule München

“Sammen med den sofistikerede analyse-software har automatiseringen og kontrollen af eksterne apparater betydet, at mine studerende er blevet motiverede til at opnå bedre videnskabelige resultater. De studerende har været i stand til helt intuitivt at bruge EC4U og Eci-200, så der var ikke noget behov for særskilt træning. Udstyret fra Nordic Electrochemistry har tilladt os helt intuitivt at opdage elektrokemi”. Viktorija Juhart, Hochschule München.

Nordic electrochemistry forventer i første omgang, at kundekredsen skal findes blandt danske og udenlandske universiteter, men industriforetagender, der udfører elektrokemiske forsøg er naturligvis også velkomne.