31. marts 2014

Ukendte arter under vores fødder

Nye arter

Biologer tilbringer gerne måneder eller ligefrem år i junglen, i dybhavet eller andre eksotiske steder i jagten på nye arter. De sætter fælder op og sidder i skjul med infrarøde kameraer i håbet om at opdage nye spændende livsformer. De behøver dog ikke at udsætte sig for disse voldsomme strabadser for at finde ukendte arter. To nye arter af encellede organismer er netop fundet i jord, samlet ved Foulum i Midtjylland.

Det anerkendte internationale tidsskrift Protist har netop offentliggjort en artikel af Christoffer Bugge Harder og Flemming Ekelund fra Biologisk Institut, Københavns Universitet, der beskriver to nye og stærkt afvigende arter af flagellater, som er fundet i, hvad der svarer til et par teskefulde jord ved landbrugets forskningscenter i Foulum.

- Vi har fundet to hidtil ukendte encellede organismer inden for gruppen flagellater. De bevæger sig ligesom mange bakterier med svingtråde, men modsat bakterier har de en cellekerne ligesom os. Flagellaterne spiller en fundamental rolle i forståelsen i af både evolutionære og økologiske processer. De lever af bakterier i jorden og er faktisk et af de mest grundlæggende trin for alle økosystemer. Vi ville kigge på flagellaternes betydning for nyttige bakteriers overlevelse i jorden, men pludselig stod vi altså med to helt nye arter, siger Flemming Ekelund, Biologisk Institut.

I videnskab finder man tit noget andet end dét, man oprindeligt leder efter. De to nye arter er så afvigende fra alt, man hidtil har kendt, at de ikke alene er nye arter, men helt nye slægter. De er begge ca. 7 % forskellige fra deres nærmeste respektive slægtninge.

- Det lyder måske ikke af meget, men fx løver, mennesker, hvaler og mus er mindre end 1 % forskellige fra hinanden i det gen, der er blevet undersøgt. Populært kan man sige, at det ville svare til at finde en ny og helt ukendt gruppe af pattedyr a la flyvende rovdyr eller landlevende hvaler, siger Christoffer Bugge Harder.

Forskerholdet har fået blod på tanden, og Flemming Ekelund fortsætter:

- Vi kender kun en brøkdel af Jordens mikrobielle variation, og der er helt sikkert millioner af andre spændende og ukendte organismer derude. Mere forskning i disse primitive organismer er nødvendig, hvis vi skal have en tilbundsgående forståelse af vores økosystemer og af vores egen evolutionære historie".

Forskningen er foretaget i samarbejde med den russiske forsker Sergey Karpov fra Sankt Petersborg Universitet.

Læs den videnskabelige artikel: Ultrastructure and Phylogenetic Position of Regin rotiferus andOtto terricolus Genera et Species Novae (Bicosoecida, Heterokonta/Stramenopiles)

Lektor Flemming Ekelund, Biologisk Institut
Mail: fekelund@bio.ku.dk