15. maj 2014

Nu kan du skrive på storskærm uden at bruge tastatur

INTERAKTIONSDESIGN

Skriv uden at røre! En ph.d.-studerende fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet har udviklet en metode, der gør det muligt at skrive tekstbeskeder på en interaktiv skærm blot ved at lave fagter i luften. Metoden, som allerede er blevet vist på Discovery News, rummer et stort potentiale for bl.a sundhedssektoren, der i fremtiden kan undgå bakteriefyldte tastaturer.

Ph.d- studerende Anders Markussen fra Datalogisk Institut Københavns Universitet (DIKU) har udviklet en metode, der gør det muligt at skrive på en skærm uden at røre ved noget som helst – blot ved hjælp af fagter i luften. Inspirationen til projektet kommer bl.a. fra Xbox Kinect, som aflæser bevægelser fra spillernes krop, uden at spillerne behøver at holde en genstand i hånden. 

Sundhedssektoren har brug for sterile kommunikationsplatforme

Metoden har et særligt potentiale i sundhedssektoren, hvor personalet nu helt kan undgå de bakteriebomber, der gemmer sig i gammeldags tastaturer og også på overfladen af tablets. Ikke mindst til sterile rum vil det helt åbenlyst være en fordel, at personalet ikke fysisk behøver at røre ved noget, når de eksempelvis skriver noter eller søger information på computeren., siger Anders Markussen og fortsætter:

Anders Markussen, ph.d.-studerende

Anders Markussen, ph.d.-studerende

- Man kan også forestille sig andre anvendelsesområder – f.eks. at skrive gennem en vinduesrude. Det kunne være, hvis vi har en butik, der har udskrevet en konkurrence, hvor kunderne kan kommunikere gennem et butiksvindue efter lukketid. Der er masser af muligheder, slutter Anders.

Den største udfordring ved metoden er at opnå en hastighed, der er til at leve med. Hastigheden er dog kommet op i et rimeligt niveau via de laboratorietests, Anders Markussen og hans forskerkolleger på Datalogisk Institut på Københavns Universitet har gjort, men den kan dog stadig ikke konkurrere med et klassisk tastatur eller en touchskærm. 

Projektet blev præmieret på verdens største HCI-konference

Projektet Vulture har indbragt Anders Markussen en Best Paper Award, som blev uddelt på verdens største konference for Human-Computer-Interaction (HCI), CHI2014, der netop er afviklet i Canada. Der var stor applaus til Anders Markussen, hvis artikel blev udtaget som en af de bedste ud af 2000 indsendte. Under konferencen blev Anders Markussen interviewet til Discovery i Canada. En video, der viser metoden i praksis kan nu ses her: http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/dont-type-pinch-and-swipe-the-air-instead-140429.htm

Teknisk beskrivelse af Vulture (=Grib)-projektet

Tastaturer, der tillader brugeren at “tegne” sig gennem bogstaver, der bliver til ord via et virtuelt keyboard, findes allerede til touch skærme og kendes bl.a. fra mobiltelefoner. Det har dog ikke tidligere været afprøvet om disse teknikker også kan benyttes til at skrive i fri luft.

Anders Markussen og Søren Knudsen (iført elektroder på fingrene) viser gribeteknikken i Vulture

Anders Markussen og Søren Knudsen (iført reflekser på fingrene) viser gribeteknikken i Vulture

Projektet ”Vulture: A Mid-Air Word-Gesture Keyboard” afprøver en ny type keyboard, der alene betjenes ved at lave fagter i luften. Vulture får en touch-baseret ordgenkendelses-algoritme til at fungere via gestik i luften, idet den projicerer brugerens bevægelser over på en skærm og tillader brugeren at tegne på et virtuelt keyboard ved at klemme tommel- og pegefinger sammen. Et tidligt studie baseret på 10 testsessioner har vist, at det var muligt at skrive tekst med en hastighed af 20,6 ord pr minut (WPM) og at det var håndbevægelsernes hastighed, der var den primære faktor der påvirkede WPM-tallet. 

I et efterfølgende studie påviste Vulture, at testpersonerne efter træning i nogle få sætninger kunne nå op på 28,1 WPM, 59% af den hastighed der blev opnået gennem direkte touch input. Testpersoner­nes evne til at huske de håndbevægelser, de havde udført, da de skrev teksten, var ret dårlig, hvilket er tegn på, at det er vigtigt at få visuel feedback, mens man skriver. Dog kan den visuelle feedback også begrænse effektiviteten.

Vulture-projektet er en udløber af det 4-årige Wallviz-projekt, som udforsker brugen store interaktive skærme. Wallviz er finansieret af Det strategiske Forskningsråd og løber frem til udgangen af 2014.

På basis af data fra disse studier, undersøger forskergruppen forskellige metoder til at forbedre Vulture, bl.a. alternative designs til luftgestikulerende tekstskrivning. Medforfattere til Vulture-artiklen er desuden professor Kasper Hornbæk og adjunkt Mikkel Rønne Jakobsen. 

Se den videnskabelige artikel der udløste Best Paper Award’en.

Yderligere oplysninger:
Anders Markussen, ph.d.-studerende
E-mail: amark@di.ku.dk
Tlf.: 21 84 96 68

Mikkel Rønne Jakobsen, adjunkt
E-mail.: mikkelrj@di.ku.dk
Tlf.: 20 22 22 20