06. juni 2014

Morgenmad betyder ikke noget for vægten

Sundhed

Husk at spise morgenmad hver dag, hvis du gerne vil tabe dig. Det har vi hørt mange gange. Men nu overrasker et omfattende studie fra bl.a. Københavns Universitet med resultater der viser, at det daglige morgenmåltid ikke har nogen målbar effekt når det kommer til vægttab. Resultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Clinical Nutrition.

- Resultaterne fra vores studie viser, at det at spise morgenmad ikke har nogen betydning for vægttab - selv hvis man plejer at springe morgenmaden. Andre studier har dog vist at morgenmad har andre sundhedsfordele såsom at stabilisere blodsukkeret igennem dagen, siger lektor Lesli Hingstrup Larsen fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, der sammen med forskere fra fire amerikanske universiteter står bag studiet.

Ingen forskel i vægttab

Forskerne inddelte 309 raske, overvægtige forsøgspersoner i alderen 20-65 år i tre grupper, hvoraf den ene spiste morgenmad efter eget valg, den anden sprang over og den sidste ikke fik nogen råd om morgenmad. Alle forsøgspersonerne ønskede at tabe sig.

Efter den 16 uger lange forsøgsperiode, hvor deltagerne blev målt og vejet, kunne forskerne ikke dokumentere nogen væsentlig forskel i vægttab blandt gruppen som havde spist morgenmad i forhold til dem der ikke havde:

- Resultaterne viser, at anbefalingen om at spise morgenmad ikke hjælper folk, der gerne vil tabe sig, og dermed kan vi gå videre og undersøge andre måder, der er mere effektive i forhold til vægttab. Samtidig vil vi gerne vide mere om, hvorfor det ikke gør nogen forskel for vægten om man spiser morgenmad eller ej, siger hovedforfatter bag undersøgelsen, ph.d. og lektor Emily Dhurandhar fra University of Alabama at Birmingham.

Emily Dhurandhar understreger dog, at forsøget har flere begrænsninger. For det første var forsøget begrænset til 16 uger, hvilket er længere end de fleste ernæringsforsøg, men det betyder ikke desto mindre, at forskerne ikke kan sige noget om, hvad det at spise morgenmad gennem et helt liv betyder for vægten. Derudover målte forskerne udelukkende deltagernes vægt, og forsøget kan derfor ikke sige noget om, hvordan det at spise morgenmad påvirker appetitten resten af dagen, fedtprocenten i kroppen eller fordøjelsen.

I forskningsprojektet deltog forskere fra University of Alabama at Birmingham, Københavns Universitet, Boston Medical Center, Columbia University og University of Colorado.

For yderligere oplysninger kontakt lektor Lesli Hingstrup Larsen, mobil 20934862 eller e-mail lehla@nexs.ku.dk.