19. marts 2014

Sultne polynesere tog livet af moa-fuglen

forhistoriske dyr

New Zealands ikoniske kæmpefugl moa’en kunne veje op til 250 kg. Den uddøde kort tid efter, at polynesierne koloniserede øerne. Der har længe verseret en kontrovers blandt biologer om, hvorvidt fuglene allerede var på vej til at uddø, før mennesket kom til New Zealand, eller om det var mennesket, der tog livet af dem. Nye resultater har svaret på mysteriet.

Forskere fra Danmark, Australien og New Zealand har analyseret fossil dna i knogler fra mere end 250 daterede moa-fugle. Det store datamateriale giver et detaljeret billede af, hvad der skete i løbet af fuglenes sidste 4.000 års eksistens, inden de pludselig forsvandt.

New Zealands ikoniske kæmpefugl moa'en

New Zealands ikoniske kæmpefugl moa'en

I en artikel i det amerikanske tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences slår videnskabsfolkene fast, at det var mennesket, der tog livet af moa’en. Og at det skete meget hurtigt.

Postdoc Morten Allentoft fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, siger:

- Der er intet i vores fossile dna-materiale, der tyder på, at en eller flere af de fire moa-arter var på vej til at uddø, da mennesket indvandrede til New Zealand for ca. 700 år siden. Vores genetiske prøvemateriale viser tydeligt, at bestandene af moa-fuglene var både store og meget stabile i løbet af deres sidste 4.000 års levetid. I modsætning til tidligere antagelser er der således intet, der tyder på, at moa’en var på vej til at uddø, da polynesierne ankom til øerne. Tværtimod. 

Morten Allentoft undersøger knogle fra en moa-fugl

Morten Allentoft undersøger knogle fra en moa-fugl. Klik på billedet for at se en højopløselig version

Det er snarere det modsatte, der gør sig gældende: At deres bestande var på vej op, da mennesket indvandrede, siger Morten Allentoft og slutter med denne kommentar:

- Der er ikke rigtig andre, vi kan lægge skylden på end mennesket. Hverken vulkanudbrud eller andre naturkatastrofer. Polyneserne kom til et jomfrueligt område med masser af proteinholdig føde – nemlig moa’er.

Kontakt

Postdoc Morten Allentoft 
Center for GeoGenetik, Statens Naturhistoriske Museum
Tlf. 2982 4634

 

Informationsmedarbejder Uffe Wilken
Center for GeoGenetik, Statens Naturhistoriske Museum
Tlf. 31772016