Kost til HIV-patienter vigtigere end hidtil antaget – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2014 > Kost til HIV-patienter...

15. maj 2014

Kost til HIV-patienter vigtigere end hidtil antaget

kost og ernæring

Mange HIV-smittede i Afrika har nu adgang til medicin og det har reduceret antallet af AIDS-relaterede dødsfald. Alligevel dør en fjerdedel af de HIV- smittede i en række afrikanske lande inden for de første par måneder af den medicinske behandling. Det skyldes blandt andet underernæring som får HIV-virus til at udvikle sig mere aggressivt. Nu viser forskere fra Københavns Universitet og Jimma University i Etiopien, at et ernæringstilskud i de første måneder af HIV-behandling markant forbedrer patienternes tilstand. Resultaterne er netop offentliggjort i det højtestimerede videnskabelige tidsskrift BMJ.

Omkring 25 mio. mennesker i Afrika lever med HIV. Udbredt underernæring er identificeret som én af årsagerne til, at op mod en fjerdedel af patienterne i en række afrikanske lande dør inden for de første par måneder af den medicinske behandling.

Et forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet og Jimma University i Etiopien viser nu, at et dagligt ernæringstilskud i de tre første måneder af den medicinske behandling markant forbedrer patienternes tilstand:

Ph.d.-studerende Alemseged Abdissa foran HIV-klinikken (til venstre) og forskningsklinikken (til højre) ved Jimma University i Etiopien. Download gratis pressebillede.

- Patienterne tog tre gange mere på i forhold til dem, der startede ARV-behandlingen uden et tilskud. Og i modsætning til den gruppe som kun fik medicin, tog patienterne ikke blot fedt på - en tredjedel af vægtstigningen bestod af muskelmasse. Derudover blev patienternes gribestyrke forbedret og dermed også deres evne til at klare deres arbejde og dagligdags gøremål, siger ph.d. Mette Frahm Olsen, som er en af forskerne bag projektet, og sammen med Alemseged Abdissa hovedforfatter på artiklen i BMJ.

Resultaterne viste også en effekt på immunforsvaret:

- De typer celler i immunforsvaret, som bliver undertrykt af HIV, blev hurtigere restitueret hos de patienter, der fik et ernæringstilskud med valleprotein. Så effekterne af tilskuddet er målbare og meget relevante for HIV patienter, der lever i lande, hvor underernæring er udbredt, fortsætter Mette Frahm Olsen.

Patienterne fik dagligt 200 gram peanutbutter tilsat enten soja- eller valleprotein, samt vitaminer og mineraler over en tre måneders periode. Fordelen ved tilskuddet er en høj energitæthed og et lavt vandindhold, der gør at det kan holde sig længe i et varmt klima. Den type tilskud er oprindeligt udviklet til svært underernærede børn, men blev modificeret til forskningsprojektet, så det passede til voksne HIV patienter.

Medicin giver utilstrækkelig vægtstigning

Inden ARV-medicinen blev tilgængelig, var HIV karakteriseret af massive vægttab, som gjorde ernæringens centrale rolle svær at overse. Men i dag bliver betydningen af en nærende kost i forbindelse med HIV-behandling ofte glemt:

- Vi ved, at underernæring er en af drivkræfterne i AIDS-epidemien, bl.a. fordi dårlig ernæring gør det lettere for virus at angribe kroppens immunforsvar. Men i dag bliver betydningen af ernæring ofte ignoreret, fordi patienterne tager på i vægt, når de starter ARV behandling. Derved kan den behandlende læge fejlagtigt tro, at ernæringstilstanden er normaliseret. Men hvis patienten ikke samtidig får en nærende kost bliver vægtøgningen utilstrækkelig og vil overvejende bestå af fedt, siger ph.d. Mette Frahm Olsen.

Forskningsprojektet viser også, at det er muligt at integrere et ernæringstilskud i de etiopiske HIV patienters hverdag uden at forstyrre kulturelle, sociale og religiøse praksisser for hvad man spiser, hvornår og med hvem.

Ph.d. Mette Frahm Olsen, m
obil: 28 34 09 79.