12. november 2013

KU kemiker nomineret: "Årets Danske Forskningsresultat"

prisnomineret

Med en metode til at gøre brintbiler billigere er KU-kemikeren Matthias Arenz netop nomineret til prisen "Årets Danske Forskningsresultat". Prisen uddeles af det videnskabsorienterede webmedie Videnskab.DK.

Matthias Arenz i laboratoriet med en prøve på den platinbesparende katalysator

Klik her for at stemme på Matthias Arenz' forskningsresultat

De ti nominerede forskningsresultater har Videnskab.dk udvalgt blandt 56 indstillede fra alle forskningsinstitutioner i Danmark. Frem til søndag d. 24. november kan læserne stemme på det forskningsresultat, de helst ser løbe med prisen. Klik ind på webadressen Stem på Årets Danske Forskningsresultat 2013. Vil man stemme på Matthias Arenz' forskning, skal der klikkes på "Billigere brintbiler med nyt design af brændselsceller"

Det klimavenlige alternativ til forbrændingsmotorer

Brændselsceller kører på brint, og deres udstødning er det rene vand. Derfor burde de erstatte forbrændingsmotoren i vores biler. Både for klimaets skyld, og for miljøets. Men også for økonomiens skyld. En brændselscellemotor udnytter brændstoffet langt bedre end de benzin og dieselmotorer der i dag findes i biler, busser og lastvogne.

Motor med smykkemetal

Desværre har brændselsceller et problem. De virker kun, hvis de indeholder ædelmetallet platin, der er både sjældnere og mere kostbart end guld. Det har været en betydelig barriere for udvikling af de energibesparende og klimavenlige brændselsceller til køretøjer.

Mere strøm med mindre platin

Matthias Arenz er lektor i kemi ved Københavns Universitet. Han er nomineret til den ærefulde pris, fordi han har vist, hvordan man kan bygge brændselsceller, der producerer lige så meget strøm som de gængse, selv om de indeholder markant mindre af det kostbare og sjældne ædelmetal platin. Opdagelsen blev offentliggjort i tidskriftet Nature Materials i juli 2013. Læs mere her:

Arenz resultat er det første skridt i retning af brintdrevne biler, der kan konkurrere prismæssigt med de nuværende benzinslugere.

Videnskab.dk har uddelt prisen hvert år siden 2008. Vinderen bliver annonceret ved en prisoverrækkelsesceremoni den 2. December på Danmarks Tekniske Universitet. Det er anden gang en KU kemiker er nomineret.