08. juli 2013

Studerende laver jordbær-taghave i 10 meters højde

Man skulle ikke tro det, hvis man ikke lige ved det, men midt på Frederiksberg – på den del af Københavns Universitet der kaldes Frederiksberg Campus – har en håndfuld kreative og initiativrige landskabsarkitektstuderende plantet jordbær i 10 meters højde.
Jordbærhaven midt på Frederiksberg bugner af røde friske jordbær i disse dage – og jordbærhøsten starter i weekenden. Tre forskellige jordbærsorter fordelt på ca. 300 m2 er plantet i et stringent system på europaller på taget af dét der internt kaldes ”højhuset” på Frederiksberg Campus på Københavns Universitet.

Idéen er udtænkt og opstået hos en gruppe landskabsarkitektstuderende på universitetet, der efter et kursus, hvor de blandt andet fik en introduktion til ”Urban Farming”, fik lyst til at teste trenden.

”Urban Farming, taghaver og i det hele taget dyrkning af grønt og frugt midt i byen, er helt oppe i tiden. Vi fik lyst til at teste konceptet – og afprøve mulighederne både æstetisk set og biovidenskabeligt. Haven er designet ud fra nogle enkle designprincipper, så der opstår forskellige rum, hvor man kan opholde sig. Og så har vi valgt at plante flere forskellige sorter af jordbær, så man får bær hen over en længere periode.” Det siger Annesofie Milner, der er landskabsarkitektstuderende og én af drivkræfterne bag projektet.

”Københavnske Tagbær” som Annesofie og hendes medstuderende kalder projektet er et godt eksempel på de taghaver og dyrkningshaver der for tiden dukker op rundt omkring i København og andre større byer.

Dét at arbejde med planters dynamik, menneskers adfærd og indretning af byens uderum – er nogle af hovedtemaerne på landskabsarkitektuddannelsen på Københavns Universitet. Annesofie og hendes medstuderende fra projektet er lige blevet færdige med deres 2. studieår og står nu overfor et bachelor-projektforløb, hvor de får mulighed for at teste teori og idéer endnu mere, da praktikken foregår på tegnestuer og hos kommunale parkforvaltninger rundt omkring i landet.

Men før bachelorpraktikken skal der høstes jordbær – og jordbærhøsten tegner godt på taget på Frederiksberg – og den går i gang nu.

Nærmere oplysninger: Landskabsarkitektstuderende Annesofie Milner tlf. 2757 9823 Kommunikationskonsulent Karen Sejr tlf. 3034 8285

FAKTA OM KØBENHAVNSKE TAGBÆR Jordhaven ligger på taget af Thorvaldsensvej 40 på Frederiksberg. Haven er bygget på europaller doneret af virksomheden Ringsted Pallehandel. Haven er ca. 300 m2. Der er plantet i alt 1800 jordbærplanter, fordelt på 3 forskellige sorter; Sonata, Felisia og Florens. Projektet er udtænkt og etableret af Annesofie Milner, Annabell Wallin Steengaard, Hans Bruun Pedersen og Naja Jessen. Der er desværre ikke adgang for offentligheden pga. sikkerhedsmæssige forhold. Rundvisninger kan dog arrangeres efter nærmere aftale i juli og august. Kontakt Annesofie. ”Københavnske Tagbær” kan i øvrigt også følges på Facebook.

Karen Sejr,
ksp@life.ku.dk - siden er sidst opdateret d.5. juli 2013