Syge bananer giver sultne maver – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2013 > Syge bananer giver sul...

04. november 2013

Syge bananer giver sultne maver

Uland

Banansygdommen – Black Sigatoka – er en plantageejernes værste mareridt. Svampesygdommen ødelægger vævet i bananpalmens blade, hvilket forhindrer planten i at samle tilstrækkelig energi til at sætte store bananklaser. Mange sydamerikanske plantageejere bekæmper sygdommen ved at sprøjte hyppigt med fungicider, mens de afrikanske bønder ofte ikke har økonomi til at bruge disse midler. I stedet må de se deres bananhøst gå tabt med sultne maver og dårlig økonomi til følge.

Forskere på Københavns Universitet arbejder på at finde billige og effektive alternativer til at bekæmpe en af de mest tabsgivende sygdomme i banan: Black Sigatoka. I stedet for at anvende ofte miljøskadelige og dyre fungicider, har brugen af planteekstrakter og mikroorganismer vist sig at styrke plantens eget forsvar mod svampeangreb.

- Alle planter kan forsvare sig mod sygdomme, men ofte reagerer planten for langsomt eller i utilstrækkelig grad til at den kan bekæmpe problemet. Vi arbejder med at 'booste' plantens forsvar ved at stimulere planten med planteekstrakter – som farmeren selv kan lave – eller med mikroorganismer. Det har vist sig, at begge midler har været i stand til at reducere angrebet af sygdommen og det er glædeligt, at der måske kan findes reelle alternativer til traditionel sprøjtning, fortæller lektor Hans Jørgen Lyngs Jørgensen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, KU-SCIENCE.

Forskningsresultaterne har introduceret fænomenet 'induceret' resistens i forskningsverdenen og det er håbet, at det kan føre til øget fokus på alternativ bekæmpelse af Black Sigatoka og andre sygdomme. Gennem projekter i Vietnam har forskerne været med til at starte et helt nyt forskningsområde på Can Tho University, så man i dag arbejder på at bekæmpe mange forskellige plantesygdomme med induceret resistens. Forskerne håber på, at noget lignende kan ske i ex. Uganda.

Salg af banan (matoke) på et marked i Uganda. Matoke udgør hovedbestanddelen af den daglige føde for mange mennesker i ex. Uganda. Fotos: Hans Jørgen Lyngs Jørgensen.

Fakta

Induceret resistens: Man stimulerer planten, så den kan forsvare sig hurtigere eller kraftigere og derved bekæmpes sygdommen. Induceret resistens betegner denne stimulering af planten. Man behandler planten med en såkaldt inducer, som er ufarlig for miljøet, men samtidig kan stimulere plantens naturlige forsvar. En inducer kan være ex. et planteekstrakt eller mikroorganismer, der sprøjtes på den plante, der skal beskyttes.

Videnskabelig publikation
Technical Bulletin (2013): Botanicals, endophytes and plant growth promoting rhizobactaria to control Black Sigatoka of banana in Uganda.

Kontakt
Lektor Hans Jørgen Lyngs Jørgensen,hjo@life.ku.dk, tlf. 35333775, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, KU-SCIENCE
Professor David B. Collinge, dbc@life.ku.dk, tlf. 35333356, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, KU-SCIENCE