17. december 2013

Sukkerkemi skal forlænge virkning af diabetesmedicin

Scholarstipendie

Hvis man har nåleskræk, skal man undgå at få sukkersyge. Daglige indsprøjtninger med insulin er nemlig stadig den eneste behandling mod sygdommen. Heldigvis er disse injektioner smertefrie. Men den kemistuderende Mads Østergaard ved Københavns Universitet vil nu forsøge at udvikle insulin med nye egenskaber, så den kan frigives over lang tid i kroppen. Til det arbejde har han fået et Novo Nordisk/Novozymes scholarstipendie på 49.000 DKK.

Ændringer i kemisk struktur får insulin til at frigives langsommere

Insulin spiller en afgørende rolle, når sukker fra maden skal ind i cellerne. Sukkersygepatienter mangler insulin, og de må jævnligt injicere stoffet, så kroppen har nok til at hjælpe sukkeret ind hvor det gør gavn.

Østergaard vil manipulere insulin til at virke længere, ved at udnytte et naturligt aspekt af stoffets molekylære egenskaber. Insulin vil gerne samle sig seks molekyler ad gangen, de såkaldte hexamerer, men de virker kun på sukkeroptaget, når de er alene – som monomerer.

Plantesukker til at lime molekyle sammen

Med et særligt sukkerstof, et komplekst kulhydrat fra planter, håber Østergaard at lokke insulin hexamerer til at samle sig i større strukturer. Hvis det lykkes at sætte sukkerstoffet sammen med insulin, så kan det forhåbentligt også styre hvor langsomt hexameren frigøres, dvs. går i opløsning igen. Potentielt kan det bruges i en langtidsvirkende insulin, som kun sjældent skal sprøjtes ind under huden. Det lyder enkelt men det er det naturligvis ikke.

"Man siger, at jo større molekyler, jo sværere kemi. Mine sukkermolekyler er ret store

Mads Østergaard

Kandidatstuderende

Kemisk Institut

Kemisk Biologi og Bionanovidenskab

”Man siger, at jo større molekyler, jo sværere kemi. Mine sukkermolekyler er ret store, så jeg har allerede stået med hovedet mod muren et par gange”, siger den specialestuderende Mads Østergaard med et skævt smil, og fortsætter: ”Til gengæld kan det være en kæmpefordel at bruge dette komplekse kulhydrat i et lægemiddel. Det her sukkerstof kommer fra skrællen af frugter som appelsiner og æbler. Det er altså noget vi spiser, og dermed fuldstændigt uskadeligt i kroppen”.

Blandt landets største legater for studerende

Novo Nordisk/Novozymes uddeler i år 39 scholarstipendier til specialestuderende der forsker inden for naturvidenskab og bioteknologi på danske universiteter og på universitetet i Lund. Med op til 84.000 DKK på et år, er det et af de største legater en studerende kan få, og Østergaard er ikke bare stolt over æren og glad for gaven. Han er også lettet over den frihed de mange penge giver ham, når han skal arbejde med sit speciale.

"Nu har jeg råd til at kvitte studiejobbet, og den fleksibilitet betyder enormt meget i forhold til hvilke eksperimenter jeg kan nå at udføre!

Mads Østergaard

Specialestuderende

Kemisk Institut

Københavns Universitet

”Ind til nu har jeg flere gange måttet udsætte forsøg i laboratoriet, fordi jeg skulle afsted og passe vagter på mit studiejob. Nu har jeg råd til at kvitte studiejobbet, og den fleksibilitet betyder enormt meget i forhold til hvilke eksperimenter jeg kan nå at udføre”, siger Østergaard.

Selv om det ultimative mål er at vise, at sukkerstofferne kan bruges både til at fastholde og frigive de livsvigtige insulinmolekyler, så pointerer Østergaard, at han også vil være tilfreds med mindre.

”Jeg lærer også noget af de ting der ikke lykkes i laboratoriet. Jeg har i hvert fald lært, at man kan håbe hvad man vil for sine forsøg, men en af de vigtigste evner i et laboratorium er at kunne tackle modgang. For molekylerne opfører sig ikke altid som forventet”, slutter Mads Østergaard, der forventer at aflevere sit speciale i august 2014. Projektet kombinerer kemisk syntese og nanovidenskab. Mads Østergaard arbejder sammen med professor Knud J. Jensen på Kemisk Institut.

Ikke bare forsker. Også ambassadør

I Novo Scholarship programmet har den enkelte stipendiemodtager også mulighed for at formidle sin interesse for de naturvidenskabelige fag ved at blive Novo Science Ambassadør. Novo Science Ambassadører har til opgave at formidle hvorfor netop deres videnskabelige område er spændende. De kan bestilles gratis af 8. - 10. klasser og gymnasier (find yderligere info på http://www.formidling.dk/sw1811.asp). Denne ordning, der sponsoreres af Novo Nordisk og Novozymes, administreres af Danish Science Factory.