21. juni 2013

Biolog får pris for at tænke stort

Klimascenarier

Miguel Bastos Araújo vil lave eksperimentelle storskalaforsøg, der kan afsløre, hvordan ændringer i miljøet påvirker sammensætningen af arter. Det skal skabe bedre grundlag for naturbevaring. Araújo fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet er netop tildelt Ebbe Nielsen-prisen fra den globale dataportal GBIF, Global Biodiversity Information Facility.

Miguel Araujo

Miguel Araujo. Download pressebillede.

Med udvælgelsen anerkendes Miguel Araújo for sin banebrydende forskning i modellering af miljøfænomener, særligt betydningen af forskellige klimascenarier for regional og global biodiversitet.

- Hvis vi vil besvare de store spørgsmål samfundet står overfor, er vi nødt til at tænke større, fortæller Miguel Araújo, som sammenligner biologernes budgetter med fysikernes og astrofysikernes:

- Det er svært at forstå, hvorfor er brugt så få midler på at forstå livet på vores egen planet, når man sammenligner med de summer, der går til at undersøge, om der er liv på andre planeter.

Araújo vil bruge prisen på € 30.000 til at udarbejde en ambitiøs € 3 mio plan til design af en ’Ecotron’, et kunstigt landskab, hvor man kan kontrollere den miljømæssige påvirkning og registrere dyrenes tilpasning.

Det skal gøre det muligt at sammenligne  reelle observationer med teoretiske forudsigelser. Araújo mener, at der er behov for sådanne ambitiøse eksperimenter for at forstå følgerne af klimaændringerne.

Araújo er udover sin tilknytning til Københavns Unviersitet også forsker ved det spanske National Museum of Natural Sciences.

Om Ebbe Nielsen-prisen

Ebbe Nielsen Prisen blev etableret af GBIF’s bestyrelse for at ære mindet om Dr. Ebbe Schmidt Nielsen, der var en inspirerende leder inden for biosystematik og biodiversitetsinformatik.

Prisen uddeles hvert år til en lovende forsker som regel i de tidlige stadier af hans / hendes karriere, der kombinerer forskning i biosystematik og biodiversitetsinformatik på en spændende og nytænkende måde.

Prisen uddeles hvert år på den GBIF bestyrelsesmøde. Den består af 30.000 euro, der skal anvendes af modtageren til at fremme hans / hendes forskning.

Kontakt:

Professor Miguel Bastos Araújo, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Københavns Universitet, tlf. 35 32 37 10.

Kommunikationsmedarbejder Elisabeth Wulffeld, tlf. 35321240 eller mobil 28550197.