05. februar 2013

Københavns Universitet går på tværs af klimaforandringerne

Københavns Universitet, KU, lancerer helt ny international klima-uddannelse, som ruster de studerende til at klare opgaver fra Arktis i nord og til Bangladesh i syd. Det specielle ved den nye uddannelse ”Klimaforandringer” er, at den nedbryder de gamle grænser mellem naturvindeskab og samfundsvidenskab. Det betyder, at de studerende skal uddannes i bl.a. geofysik, geografi, socio-økonomiske forhold og sikkerhedspolitik. På den måde kan de operere og arbejde over en bred kam, men samtidig tage hensyn til lokale forhold, hvad enten det er i det store udland eller i en dansk kommune.

2012 var året, hvor klimaforandringerne for alvor slog igennem og fik alarmklokkerne til at ringe i stadig større kredse. Men den historisk store afsmeltning af isen i Arktis og tørke og regn ”de forkerte steder” i bl.a. Afrika blev desværre sat på stand by af forsamlingen på det seneste FN klimatopmøde i Doha i begyndelsen af december.  

Det er en væsentlig grund til, at Københavns Universitet som det første universitet i Europa og med ganske få undtagelser i resten af verden udbyder en international kandidatuddannelse i ”Klimaforandringer”, der bygger bro mellem naturvidenskaben og samfundsvidenskaben.

Studieleder for ”Klimaforandringer”, lektor Anders Svensson, Niels Bohr Institutet på KU, siger om den nye uddannelse:

- Der er stigende efterspørgsel på folk, der kan arbejde bredt med klimaproblematikken indenfor FN, statslige og lokale offentlige institutioner og NGO-organisationer, men samtidig har ekspertviden indenfor bl.a. naturvidenskab og teknik. Uddannelsen samler den bedste forskningsbaserede og klimarelaterede undervisning på Københavns Universitet og kombinerer den med bl.a. antropologi og statskundskab, som i disse år også fokuserer på konsekvenserne af klimaforandringerne. Og når Danmark i forvejen har et godt image indenfor klimaforskningen, håber vi, at kunne tiltrække studerende fra både indland og udland. Det hænger sammen med, at der også i de danske kommuner fremover er brug for folk, der kan sætte klimaforandringerne i en større sammenhæng, understreger Anders Svensson.     

Undervisningen er på engelsk, og der er plads til 60 studerende, når det første hold begynder til september.

Læs mere om Kandidatuddannelsen i Klimaforandringer

 

 

 

Yderligere oplysninger: Anders Svensson på 35 32 06 16.