17. oktober 2013

Danske studerende får international guldmedalje

Iværksætteri

11 studerende fra Københavns Universitet har netop vundet guldmedalje ved de europæiske mesterskaber i syntesebiologi, kaldet iGEM. De får dels medaljen for deres idé til bedre kræftbehandling, dels for at udvikle en videobaseret platform, hvor fremtidige konkurrencedeltagere kan dele viden og erfaringer.

Det danske hold fra Københavns Universitet

Det danske hold fra Københavns Universitet. Download pressebillede.

IGEM er en international elitekonkurrence, der producerer nogle af fremtidens mest innovative, naturvidenskabelige forskere og iværksættere.

Studerende fra hele verden konkurrerer her om at opfinde de bedste iværksætterideer med afsæt i den nyeste viden inden for syntesebiologi.

I år blev det danske hold af studerende tildelt en guldmedalje for deres lovende projekt, der går ud på at udnytte magnetiske partikler fra almindelige søbakterier til at finde og dræbe kræftsvulster. Holdet har vist, at det måske i fremtiden bliver muligt at skabe magnetisk medicin, der kan målrettes kræftsvulster.

Det kan i fremtiden give mere præcis diagnosticering og behandling.  Idéen har derfor allerede høstet anerkendelse i lægeverdenen, bl.a. af overlæge Michel Nemery fra Herlev Hospital, som ser et stort potentiale i opdagelsen.

Guldmedaljen gives også for det danske holds ”Bricks of knowledge”-projekt, hvor de har udviklet en videobaseret platform, der gør det muligt at dele viden og erfaring blandt iGEM-hold over hele verdenen. Målet er at gøre det lettere for studerende fra både rige og fattige lande at være med.

For at sikre, at konkurrencen kan give konkrete og brugbare output til samfundet lægger dommerne vægt på, at alle hold arbejder på tværs af discipliner og fagområder og derigennem belyser et projekt fra mange forskellige vinkler.

Vicedirektør for forskning og innovation på Københavns Universitet, Anna Haldrup glæder sig over anerkendelsen:

- IGEM træner de studerende i at blive fremtidens naturvidenskabelige iværksættere. Vi er meget stolte over vores studerende, som på tværs af fagområder og discipliner har vist, at nye løsninger på konkrete samfundsproblemer kan kombineres med innovative løsninger til industrien- til gavn for både universiteter og resten af samfundet, siger Anna Haldrup.  

Læs mere om de studerende og deres prisbelønnede projekt.