06. juni 2013

Nyudnævnt topforsker skal strække simulerede molekyler

Sapere Aude 2013

Elektrisk strøm bevæger sig forskelligt gennem molekyler - alt efter hvor meget man strækker dem. Detaljeret viden om molekylers elektriske ledningsevne er afgørende, både når man vil udvikle molekylær elektronik, og når man vil forstå biologiske systemer. Desværre kræver det næsten umenneskelige eksperimentelle evner at bøje og strække enkeltmolekyler for at undersøge dem. Nu har kemikeren Gemma Solomon modtaget et Sapere Aude: DFF-Forskningsleder legat, som gør det muligt for hende at udvikle en metode til at simulere de vanskelige forsøg i en computer.

Svært at simulere støj fra rigtige eksperimenter

Solomon er lektor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet. Hun forklarer, at flere forskningsgrupper i dag kan placere et enkelt molekyle mellem to elektroder og måle på den strøm, der kan løbe gennem det. Det svære ved at simulere eksperimenterne er, at i laboratoriet påvirker det strømmen, hvis molekylet bliver strakt eller sidder lidt forkert.

"Vi vil se variationer og støj i vores resultater fuldstændig ligesom forskeren der udfører forsøget i laboratoriet

Gemma Solomon

Lektor Kemisk Institut

Københavns Universitet

”Vi skal simulere eksperimentet med mere end bare en stilistisk forestilling om et perfekt placeret molekyle mellem to metal elektroder. Derfor vil vi se variationer og støj i vores resultater fuldstændig ligesom forskeren der udfører forsøget i laboratoriet vil,” siger lektoren.

Virtuel bøj og stræk for molekyler

Den sigende titel på Solomons forskningsprojekt er Simulating Single-Molecule Pulling Experiments (Simulering af enkelt molekyle stræk-eksperimenter) og Det Frie Forskningsråd støtter projektet med lige over syv mio. DKK. Det gør det muligt for Solomon at ansætte tre nye Ph.d. studerende og en enkelt Postdoc.

- Sapere Aude legatet giver min gruppe et fantastisk rygstød. Med det kan vi bygge videre på noget af det vi allerede har gjort, og trække det i nye retninger, siger Gemma Clare Solomon.

Lidt mere dansk med Sapere Aude i ryggen

Solomon er født og opvokset i Australien, men efter sin uddannelse der og i USA flyttede hun til Danmark i 2010 sammen med sin danske mand.  Hun siger, at Sapere Aude-udnævnelsen har gjort det lidt sjovere at være indvandrer.

- Det at starte ud med sin egen forskningsgruppe er et stort skridt og en lidt skræmmende udfordring. At gøre det i et nyt land gør det ikke bedre. At blive en del af Sapere Aude-programmet er en fantastisk ære og er den slags klap på skulderen, som gør, at man føler at alt arbejdet og de lange dage på kontoret har været det hele værd. Jeg er utrolig glad for at arbejde i Danmark og kan nu se frem til mange flere år her med spændende ny forskning og udfordrende projekter, slutter lektor Solomon.

Karriereprogram skal udvikle og fastholde unge forskere

Sapere Aude er Det Frie Forskningsråds karriereprogram, der sigter på at udvikle de dygtigste forskeres evner, nationalt og internationalt, at skabe karriereveje og at fastholde de mest talentfulde yngre forskere i forskningen.