07. februar 2013

Jorden rundt i jagten på molekylær elektronik

Kraftige computere kan få størrelse som sandkorn, når man begynder at skabe de enkelte elektroniske komponenter af ganske få atomer. Udviklingen af såkaldt molekylær elektronik er et højt prioriteret forskningsfelt inden for kemien. Nu har den ph.d.-studerende ved Kemisk Institut, KU, Kasper Steen Pedersen modtaget et Eliteforsk rejsestipendium på 300.000 DKK fra Uddannelsesministeriet til at jage jorden rundt efter de små komponenter.

Makromikroskoper til mikrokomponenter

De molekylære komponenters beskedne størrelse gør dem værdifulde. Men den ringe størrelse gør dem også vanskelige at studere. Så vanskelige, at Steen Pedersen må rejse til bl.a. Bordeaux og Grenoble i Frankrig og Berkeley i Californien for at finde maskineri, der er kraftigt nok til at udforske de minimale strukturer. Her findes såkaldte neutron og synkrotronfaciliteter. Enorme ”mikroskoper” der bruger partikelstråling til at få indblik i de små komponenters form og funktion.

Disse instrumenter er dog ikke det eneste, der tiltrækker Kasper Steen Pedersen i udlandet.

Jeg kan godt lide at rejse. Jeg kan godt lide at samarbejde over hele verden. Jeg har allerede mødt mange forskere ude i verden, som kunne lære mig nye ting, og nu får jeg mulighed for at møde endnu flere”, forklarer Steen Pedersen.

Jagten holder ham i gang

De molekylære komponenter som Pedersen undersøger fremstiller han selv sammen med kolleger i laboratorierne på Kemisk Institut i København, og han er vild med at der hele tiden er nye ting at undersøge.

Vi sætter hele tiden nye mål. Efterhånden som vi nærmer os ET mål, opdager vi et nyt og spændende. Jeg håber aldrig jeg bliver nødt til at sige ”Nu er vi færdige”, for det må være de værste ord en forsker nogensinde kan udtale”, siger Pedersen. Rejselegatet uddeltes ved en ceremoni på Ny Carlsberg Glyptotek under overværelse af Kronprinsesse Mary og minister for forskning, innovation og videreuddannelse Morten Østergaard.