Siemensfonden støtter unge forskeres kamp mod kræft og influenza – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2012 > Siemensfonden støtter ...

05. marts 2012

Siemensfonden støtter unge forskeres kamp mod kræft og influenza

Udvikling af ny medicin mod kræfts spredning i kroppen. Og frembringelse af alternativer til den nuværende influenzavaccine, der årligt skal opdateres. Det er yderst vigtige forskningsområder, som Siemensfonden i år støtter, og det er to unge studerende fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, der hver får overrakt godt 30.000 kroner d. 5. marts 2012 på Københavns Universitet, Green Lighthouse.

Spredning i kroppen
Kræft rammer omkring hver tredje dansker. I de fleste kræfttyper er det kræft-metastaserne, der er dødelige, og derfor haster det med at kortlægge de mekanismer, hvor med kræft spreder sig i kroppen.

Der skal udvikles ny medicin, der sigter mod at hæmme metastasering. Emil Hertz, stud.scient. i Molekylær Biomedicin på Biologisk Institut på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet er godt i gang. Siemensfonden støtter den 28-årige københavner forskning med 31.666 kr.

Frygt for epidemi
Line Irlund Pedersen, stud.scient., Biokemi læser også på Biologisk Institut på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og hun modtager 39.250 kr.

Hun vil aktivere et immun-respons, der beskytter mod flere forskellige influenza- stammer. Der er et stort ønske om, at finde alternativer til den nuværende influenzavaccine – en vaccine der årligt skal opdateres på grund af frygten for en verdensomspændende epidemi forårsaget af helt nye influenzastammer, der kan inficere befolkningen.

30-årige Line Irlund Pedersen er opvokset i Jyllinge på Sjælland og har nu boet i København de sidste 10 år.

Særligt talentfulde
Helt tilbage fra 1964 har Siemens Fonden uddelt legater inden for det naturvidenskabelige område, hovedsagelig til afgangsprojekter, hvor beløb omkring 30.000 kr. kan hjælpe til at bringe projekterne op på forskningsniveau. Midlerne til fonden kommer fra Siemens A/S. Kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen, Siemens, er begejstret for at kunne hjælpe:

- Det er dejligt for de studerende at få et økonomisk ”kosteskaft” i ryggen, dét giver gejst og gå-på-mod at vide at nogen bakker én op, og oveni så er Emil Hertz og Line Irlund Pedersen utroligt talentfulde.

Løsninger haster
I 2012 har Siemens Fonden modtaget i alt 40 ansøgninger, hvoraf 10 ansøgninger er blevet tilgodeset. Heraf har Københavns Universitet fået legater til to projekter og er dermed igen i år topscorer blandt de danske universiteter.

- Niveauet er generelt utrolig højt, men når vi har valgt at støtte Emil og Line, så er det fordi deres projekter er vigtige. Det haster i ekstrem grad med at finde løsninger, og vi tror på deres projekter, forklarer John Finnich Pedersen.

Om Siemensfonden
Siemensfonden er en uafhængig fond, der donerer midler til projekter og forskning primært inden for det naturvidenskabelige område. De primære midler til fondens arbejde kommer fra Siemens A/S. Fonden er etableret i 1966. I fondens bestyrelse sidder, Asger Høeg , Leif Getreuer og Per Hessellund. Fondens formål er at yde tilskud og støtte til uddannelsesmæssige, forskningsmæssige og videnskabelige formål og beslægtede opgaver, især med tilknytning til det elektrotekniske område, alt efter fondens bestyrelses beslutning.

Om Siemens
Siemens gruppen i Danmark er en del af den internationale Siemens koncern. Koncernen omsætter for over 77 milliarder euro og er med ca. 405.000 medarbejdere i 190 lande er en af verdens største virksomheder indenfor elektronik og elektroteknik. Selskaberne løser opgaver indenfor sektorerne Energy, Industry, Healthcare og Infrastructure & Cities.

Receptionen for Siemensfondens Legatmodtagere mandag den 5. marts i Green Lighthouse på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet:

Kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen, Siemens holdt tale til de to legatmodtagere under receptionen på Københavns Universitet

Henrik Busch, Prodekan for uddannelse, gjorde opmærksom på det vigtige i samarbejdet mellem universitetsverdenen og erhvervslivet - fra ventre. Henrik Busch, Line Irlund Pedersen, Emil Hertz og John Finnich Pedersen fra Siemens