03. april 2012

Prestigefyldt pris til matematisk begavelse

Professor Ib Madsen er en af verdens førende forskere inden for grundvidenskabelig matematik. Ostrowski-prisen er på over 600.000 kr. og tildeles hvert andet år af en international jury fra universiteterne i Basel, Jerusalem, Waterloo og Holland og gives for bemærkelsesværdige resultater i matematisk grundforskning. Den er blevet uddelt siden 1989. Professor Ib Madsen modtager af Ostrowskiprisen

Gennem sin årelange karriere har Ib Madsen været en eftertragtet person på den internationale matematiske scene og har utallige forelæsninger og ophold ved bl.a. europæiske og amerikanske universiteter bag sig. Ib Madsen er verdenskendt som problemløser, hvor topologiske metoder anvendes. Han løste i en alder, hvor mange matematikere er gået fagligt i stå, Mumford-formodningen, der omhandler talteori, men som meget overraskende blev løst med topologiske metoder.

Ib Madsen er medlem af bl.a. Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og både det norske og svenske akademi og er over årene blevet tildelt adskillige priser. Han er også en af de meget få danske matematikere, der har holdt plenarforelæsning ved den internationale kongres for matematikere. Madsen er født og opvokset i København, men var i næsten 40 år ansat på Aarhus Universitet. I 2008 begyndte han i en ny stilling på Københavns Universitet.

"Han er en holdspiller og meget interesseret i at opbygge matematik i Danmark. I de seneste år er Matematisk Institut blevet stærkt forbedret blandt andet ved ansættelsen af Ib Madsen, så instituttet nu er i verdensklasse," siger professor og leder af Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, Erik Kjær Pedersen.

Ib Madsen har tidligere fået tildelt et ERC Avanced Grant fra Det Europæiske Forskningsråd, men underviser naturligvis stadig. Han er gift med Ulla Lykke Jørgensen og har to børn og nyder i sin fritid at lytte til jazzlegender som Miles Davis, Dizzy Gillespie og Charles Mingus.

Ostrowski prisen 2011 deles mellem Ib Madsen (DK), David Preiss (UK) og Kannan Soundararajan (Indien/USA).