IGG-forsker udgiver bog på Cambridge University Press – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2012 > IGG-forsker udgiver bo...

17. februar 2012

IGG-forsker udgiver bog på Cambridge University Press

Dr. scient. Irina Artemieva, har for nylig cementeret sin anseelse som ledende forsker i litosfærens udvikling gennem udgivelsen af bogen "The lithosphere - An Interdisciplinary Approach" på det ansete forlag Cambridge University Press. På 800 sider gennemgår forfatteren den nuværende viden om litosfæren og stiller en række centrale spørgsmål for fremtidens forskning.

Litosfæren er den "stive" del af jorden, som danner de litofæreplader, der udgør fundamentet for pladetektonikken. Bogen har et multidisciplinært indhold, som omfatter geofysiske, geokemiske og petrologiske aspekter.  Bogen anvendes allerede i undervisningen ved en række universiteter i USA, Canada og Europa, bl.a. i kurset "The evolving lithosphere" ved IGG.

Bogens forord, ved præsidenten for det Internationale Litosfæreprogram, prof. S. Cloetingh, opsumerer indholdet således (i oversættelse): "Denne bog giver et omfattende overblik over litosfærens struktur og udvikling gennem dens multidisciplinære sigte, dens globale geografiske dækning, og dens overblik over de tektoniske områder, som har været aktive gennem 3,5 milliarder år af jordens udviklingshistorie. Bogen er en uomgængelig reference for forskere og videregående studerende i geofysik, geodynamik, tektonik, petrologi og geokemi, såvel som for ansatte i olie- og mine-industrien".

Irina Artemieva er lektor i geofysik på IGG. Hun er kandidat i Fysik fra Lomonosov Moscow State Universitet, ph.d. fra Institut for Jordens Fysik i Moskva, og dr.scient. fra Københavns Universitet. Hun har forsket ved det Russiske Videnskabsakademi og universiteterne i Uppsala og Strasbourg, samt gennem en årrække ved USA's geologiske undersøgelser i Menlo Park, Californien.

Dr. Artemieva var desuden videnskabelig koordinator for det pan-europæiske EUROPROBE program under European Science Foundation og International Lithosphere programme i perioden 1999-2001.  Hun er medlem af Academia Europaea og "Fellow" af Royal Astronomical Society, London.