Banebrydende dansk matematiker hædret med Latsis-prisen – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2012 > Banebrydende dansk mat...

29. november 2012

Banebrydende dansk matematiker hædret med Latsis-prisen

Matematik

European Science Foundation har netop tildelt årets European Latsis Pris til professor Uffe Haagerup fra Københavns Universitet som en anerkendelse af hans livslange, værdifulde bidrag til operatoralgebra og andre områder af matematikken.

Med Latsisprisen og de medfølgende 100.000 Schweizerfranc er Uffe Haagerup den første dansker nogensinde, der modtager den ærefulde pris:

-  Jeg har dedikeret hele min karriere til matematik og er derfor beæret over at få tildelt denne respekterede pris. Det er meget opmuntrende at få min forskning anerkendt på den måde, siger professor Haagerup og tilføjer: Fra en tidlig alder har matematik interesseret mig. Allerede da jeg var 10 år tog jeg med familiens ven, en landmåler, på arbejde og hjalp ham med at måle grunde. Der lærte jeg om cosinus og sinus længe før jeg hørte om det i skolen.

Uffe HaagerupUffe HaagerupUffe Haagerup er forfatter til over 90 videnskabelige artikler, og han var i perioden 2000-2006 chefredaktør på tidsskriftet Acta Mathematica.

Derudover har han modtaget adskillige prestigefyldte priser i sin karriere.

Særligt nævneværdige er: Samuel Friedman Award (1985), Ole Rømer Prisen (1989) og Humboldt Research Award (2008).

Hans navn er velkendt og velciteret af fremtrædende matematikere i hele verden, og han er blandt de få matematikere, hvis navn er blevet en del af det matematiske ordforråd: Der findes således en ”Haagerup-egenskab” og et matematisk resultat, der anerkendes som "den udvidede Haagerup-egenskab".

For yderligere oplysninger kontakt professor Uffe Haagerup, tlf 353-20681.