Raffinerede bønner belønnes – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2012 > Raffinerede bønner bel...

22. november 2012

Raffinerede bønner belønnes

Tre forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på SCIENCE belønnes med KUs innovationspris for en raffineret opfindelse.

Planteprotein er en af de vigtigste bestanddele i menneskers og dyrs føde – både til at opbygge kroppen og holde motoren i gang.

Men det halter med at udnytte potentialet i planteprotein godt nok. Og det haster. Ikke mindst i disse tider, hvor verdens landbrugsarealer er kraftigt på vej til at være booket op med afgrøder til fødevarer, foder og biobrændsel. Derfor er der brug for effektiv udnyttelse af vores planter.

Raffineret opfindelse
Det har tre forskere på Københavns Universitet nu fundet en del af svaret på med en opfindelse, som får stor betydning for fødevarer og foder fremover.

Jens Chr. Sørensen, Keld Ejdrup Markedal
og Hilmer Sørensen.

Lektor Keld Ejdrup Markedal, lektor Jens Christian Sørensen og docent emeritus Hilmer Sørensen fra Institut for Fødevarevidenskab på SCIENCE har nemlig opfundet en smart og meget effektiv metode til at ekstrahere eller udvinde protein fra bælgplanter.

Lige fra vores hjemlige afgrøde lupin og til soyabønner, som bruges til fødevarer og foder i store dele af verden.

Innovationsprisen
De tre forskere blev forleden belønnet med Københavns Universitets Innovationspris, som uddeles for anden gang. Og selv om de tre forskere ikke kan købe en bondegård for prisen, der er på 10.000 kr., er der allerede nu stor opmærksomhed omkring deres opfindelse.

Bl.a. er der er ved at blive opført en fabrik i Hornsyld i Jylland til ikke mindre end 100 millioner kr. - en fabrik, som både vil skabe produktion, eksport og arbejdspladser i disse økonomiske krisetider.

Deres opfindelse er et fremragende eksempel på, at laboratorieforskning kan bruges i en større industriel sammenhæng, som både har økonomiske og miljømæssige gevinster med sig.