18. april 2012

Fem grønne Guldæg lagt

Vinderne af Grøn Gernings energispare-konkurrence er nu fundet via 350 plakater på toiletter ud over hele Science. De fem originale spareforslag kan være guld værd for fakultetet.

”Læg Et Guldæg”. ”Sidder Du På En Potte Af Guld?” Sådan lød teksten på Sciences plakater under KUs Grøn Gerning-kampagne forår 2012. Og det blev studentermedhjælperne Klaus B. K. Arildslund og Anders Folden Brinks lod at besøge alle toiletter på hele Sciences område. 350 stk. plakater kom op. Plakater der gjorde opmærksom på en konkurrence om at finde nye energi-spareidéer. Via dem er fem skarpe vindere udtrukket.

- Det var en noget blandet oplevelse at komme indenfor på alle de toiletter, hygiejnestandarden var ikke i top alle steder, men trods hørm er der kreeret fantastisk gode idéer, siger en træt Klaus B. K. Arildslund, der netop har hevet alle plakaterne ned igen.

Studentermedhjælper Klaus B. K. Arildslund på mission på et af Sciences 350 toiletter.

Læser mere på wc

Grøn Gerning er KUs kampagne for energirigtige vaner, og i samarbejde med fakulteterne har Grøn Campus i fem år gennemført en hårdnakket indsats for at forbedre brugeradfærden omkring energi på KU. Kampagnerne har allerede givet målbare energibesparelser. Det gode argument for udelukkende at sætte konkurrencens plakater op på wc’er, er soleklart. Ifølge de to studentermedhjælpere.

- Du læser sjældent på opslagstavler, men på toilettet læser du alt, mens du sidder på potten, mener Anders Folden Brink.

Fem potter af guld-idéer:

1. Automatisk dvalefunktion på computere.

I stedet for, at man hver eneste gang skal slukke for pc’en når man har logget på, så burde der skabes en ”log-af" funktion, så computeren går i automatisk dvaletilstand. Det kræver en god mængde strøm at skulle starte op, når en ny studerende igen skal benytte samme pc.

2. Indfør computere til eksamen.

Der foregår et enormt energi- og papirspild til eksamen, fordi man er nødt til at printe sine noter plus alle forelæsningsslide ud. Især når man som studerende på Science kører blokstruktur, og derfor oftere end andre går til eksamen.

3. Spar varme i Bio Center, Universitetsparken.

På solskinsdage om vinteren kører udvendige persienner automatisk ned for centrets vinduer. På dén måde spildes store mængder varme. Lad udelukkende de indendørs persienner gå for om vinteren. Så forbliver al varme indenfor.

4. Indbyg naturligt lysindfald og ventilation, når der skal renoveres.

Dermed forbruges der færre mængder elektricitet på energiforbrugende ventilation, lys og varme.

5. Standardisér alle printere.

KU ejer over 300 printere, hvoraf mange er ældgamle. Ved en standardisering udskiftes de gamle til nye og mere økonomiske printere, og samtidig vil man kunne reducere antallet til omkring 150-200 stk.

Tændt Hele Natten

Grøn Gernings kampagne i år havde som overskrift ”Men Vi Skal Længere Ned”, og Sciences toiletplakat-konkurrence gav i alt 30 forslag.

- En del idéer var faktisk gengangere fra sidste år, men de fem vindere var originale og kreative og de fleste anvendelige ud over hele Science, fortæller Klaus B. K. Arildslund.

Vinderne, Louise Kanz, Lukasz Kielpinski, Trine Henriksen, Henrik Mikkelsen og Andreas Falkenberg, modtager hver et gavekort på 500 kr. til Netto.

Læs mere om Grøn Gernings resultater: