Genetisk Indiana Jones vinder DR-pris – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2012 > Genetisk Indiana Jones...

26. september 2012

Genetisk Indiana Jones vinder DR-pris

Professor Eske Willerslev modtager Rosenkjærprisen 2012

”Han kan, som ingen anden, formidle indviklet, spændende stof, så det er en sand fryd,” lyder det i begrundelse fra Rosenkjær-komiteen om tildelingen af årets Rosenkjær-pris 2012 til den 41-årige professor Eske Willerslev på Københavns Universitet.

Eske Willerslev Foto: Kent PørksenRosenkjær-prisen uddeles af Danmarks Radio til fremragende kultur og videnskabsformidlere og regnes for den mest prestigefyldte formidlingspris herhjemme.

Eske Willerslev er den daglige leder af Grundforskningscenter for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet og har i forvejen en imponerende samling af hædersbevisninger og videnskabelige anerkendelser.

Gennem de seneste fem år har han placeret sig i den absolutte verdenselite, når det drejer sig om dna-forskning og evolutionsbiologi i forbindelse med afdækning af vores fortid, hvad enten det drejer sig om folkevandringer, uddøde mennesker og dyr eller fortidens klima og "andre mysterier".

I sin begrundelse for tildelingen af Rosenkjærprisen 2012 siger priskomiteens formand, Anders Kinch-Jensen:

”Eske Willerslev er en meget anerkendt og flittig forsker, der i sin formidling skaber store fortællinger om mennesker og menneskeheden med et smittende engagement, som gør, at vi alle kan følge med. Han forstår at formidle resultaterne bredt og med stor gennemslagskraft. Han har været med til at påvise, at der har boet mennesker i det nuværende USA for 14.000 år siden – og genskabt billedet af en mand fra den 4500 år gamle grønlandske Saqqaq-kultur på basis af analyser af en enkelt hårtot”.

Eske Willerslev siger selv om udnævnelsen til årets modtager af Rosenkjær-prisen:

”Da jeg blev ringet op, troede jeg, det drejede som en medvirken i et DR-program. Jeg blev meget overrasket og kneb en lille tåre af bare glæde. Det er en virkelig stor ære at modtage denne pris, som tidligere er tilfaldet nogle af de største danske kulturpersoner og forskere i nyere tid. Jeg kan ikke sige andet end, at jeg er pavestolt."

Rosenkjær-prisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær (1883-1976), der var foredragschef i Danmarks Radio frem til 1953. Prisen er blevet uddelt siden 1963 og gives til en person, ”der evner at formidle vanskeligt stof for et bredere publikum i en forståelig og levende form”.

Prisen er tidligere blevet givet til folk på Københavns Universitet. Bl.a. til astrofysikeren Anja C. Andersen på Niels Bohr Instituttet (2006), tidligere prorektor Lykke Friis (2008), professor Bente Klarlund, Center for Inflammation og Metabolisme (2010) og professor og islam-ekspert, Jakob Skovgaard-Petersen (2011).

Andre prismodtagere har bl.a. været forfatteren Peter Øvig Knudsen (2004), hjerneforskeren Peter Lund Madsen (2005) og historikeren Søren Mørch (2003).

Med prisen kan Danmarks Radios lyttere ”høre frem” til seks foredrag med professor Eske Willerslev næste år.

Den 41-årige professor modtog sidste år den anden store danske formidlingspris: Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris.