07. marts 2007

Rumprojekt skal komme jordboerne til gode

Fødevareudvikling

Produktion af fødevarer til rumrejser må siges at være en nicheproduktion med meget få aftagere. Men yoghurt, der kan indtages i vægtløs tilstand, har også sin berettigelse på jorden.

 Af Torben Lohse Friis, Arla Foods.

Milk Bites og yoghurt til astronauter. Udviklingen af mejeriprodukter til rummet er sket i Arlas Lacmos projekt siden efteråret 2001. Foto: Arla Foods

Danske Arla Foods har udviklet tre mejeriprodukter, der er godkendt hos NASA:

  • Yoghurt (4 smagsvarianter).
  • En ”milk bite” (en kugle, som et marcipanæg). 4 milk bites giver de samme næringsstoffer som 1 glas kakaomælk.
  • Et kakaomælkspulver, som indeholder D-vitaminer, kalcium, fibre og probiotika.

Fælles for dem alle tre er, at de skal have to års holdbarhed ved stuetemperatur.

Siden 2005 har Arla Foods leveret yoghurt til blandt andre svenskeren Christer Fuglesang, som i december 2006 var den første skandinav i rummet.*

Milk biten er på vej i rummet, da den er bestilt til en rumflyvning i maj 2007.

Til glæde for forbrugerne

De erfaringer, som rummadsprojektet har givet, kommer på sigt også forbrugerne på Jorden til gode – for eksempel ældre mennesker. Astronauter og kosmonauter døjer med de samme problemer som mange ældre: knogleskørhed, muskel- og ledproblemer samt tarmsygdomme.

”Selv om rumprojektet er spændende, gør vi det ikke for sjov. Det er vigtigt, at vores nye viden om for eksempel ernæring og fødevaresikkerhed bliver til gavn for os almindelige mennesker nede på jorden ”, siger koncerndirektør i Arla Foods Michael Stevns, der er initiativtager til projektet.