15. marts 2009

Regelmæssigt jerntilskud giver færre indvoldsorm

Bakterier

Mere end 1 milliard mennesker i ulandene, hvoraf de fleste er børn, er smækfulde af 30 cm lange indvoldsorm. Spolormen (Ascaris lumbricoides) lever i tyndtarmen, hvor den spiser af tarmens indhold. Ny forskning viser, at regelmæssigt jerntilskud til skolebørn kan reducere antallet af deres spolorm.

Af seniorforsker Annette Olsen, DBL – Centre for Health Research and Development, Institut for Sygdomsbiologi, og professor Henrik Friis, Institut for Human Ernæring, LIFE – Det Biovidenska-belige Fakultet, Københavns Universitet

Joseph løber hen for at hamre på den jernring, som hænger i træet midt i den støvede skolegård. Første time skal begynde, og drenge og piger i skoleuniformer myldrer ind i klasserne. Efter de sædvanlige morgenhilsener og navneopråb giver læreren hver elev en pille, som indeholder alle vigtige vitaminer og mineraler, herunder jern.

Jern reducerer antallet af orm

Ovennævnte scenarie er opdigtet. Og det er en skam, for forskere fra LIFE har sammen med deres zambianske samarbejdspartnere fundet ud af, at jern har en effekt på antallet af spolorm. I en stor skolebaseret undersøgelse viste det sig, at de børn, der regel-mæssigt spiste jerntabletter, havde halvt så mange orm som de kammerater, der ikke fik jern.

Hvorvidt effekten skyldes en generel forbedret ernæringsstatus, et styrket immunsystem, eller om de frie radikaler fra jerntabletten gør tarmen til et ubehageligt sted at være for spolormen, er ikke helt klart. Vækst- og blodmålinger hos børnene antyder, at det sidste er det mest sandsynlige.

Orm og sundheden

Spolormens effekt på barnets sundhed er afhængig af ormens livsfase. I den tidlige fase får barnet astmalignende symptomer som feber, hoste og åndenød. I den kroniske fase af infektionen er effekten reduceret appetit, reduceret optagelse af fedt og vigtige vitaminer samt hæmning af barnets vækst og indlæringsevne. I alvorlige tilfælde kan et stort antal orm lukke tarmen og give kraftige mavesmerter.

Praktisk anvendelse

Én ting er forskningens resultater, noget andet er, hvordan denne viden kan anvendes i praksis. Vi mener, at der er to muligheder. Enten skal scenariet fra Josephs klasse føres ud i livet, og fordi andre vitaminer og mineraler er vigtige for sundheden, anbefaler vi en fuld vitamin/mineral-pille frem for en tablet, der kun indeholder jern.

En anden mulighed er at fremme indtaget af en række traditionelle fødevarer, så som visse planter, insekter og småfisk, der er gode og billige jernkilder. Hvorvidt sidstnævnte metode vil have samme effekt på spolorm som jerntabletten, bør yderligere forskning afdække.

Skolebørn fra Zambia.

Voksen hunorm. Spolormens befrugtede æg forlader værten sammen med afføringen. Efter en modningstid i jorden overføres de nu infektive æg til et menneske, hvis personen frivilligt eller ufrivilligt spiser jordrester med æg. Når æggene kommer ned i tarmkanalen, udklækkes larven, som bryder gennem tarmvæggen og transporteres med blodet til lungerne. Herfra hostes larverne op, sluges igen, og havner derved i tyndtarmen, hvor hunnen producerer tusindvis af æg hver dag.