FAQ om Niels Bohr Bygningen
Det er Vejdirektoratet, der har ansvaret for byggeriet.
Med nybyggeriet Niels Bohr Bygningen får de fysiske, kemiske, naturfagsdidaktiske discipliner på KU nu helt nye rammer for forskning, formidling og uddannelse.
De nye bygninger kommer til at huse:
- 3.-4.000 studerende
- 800 undervisningsaktive forskere
- 260 ph.d.-studerende
- 200 tekniske og administrative medarbejdere
Byggeriet er et led i regeringens investeringsplan for modernisering af universiteternes laboratorier. Udover at føre standarden for laboratorierne op til vor tid, er nybyggeriet også en del af modsvaret på de krav, som fremtidens uddannelses- og forskningsmiljø stiller til rammerne - krav der blandt andet skyldes, at de store videnskabelige nybrud fremover ofte vil ske på tværs af fag.
- Byggeriet fører rammerne for forskning og uddannelse op til vor tid
- Nybyggeriet samler fagmiljøerne og skaber en frugtbar grobund for de videnskabelige gennembrud, som fremover i langt højere grad end tidligere vil basere sig på tværfagligt samarbejde.
- Byggeriet bliver første hjørnesten i udbygningen af KU's aktiviteter på den anden side af Jagtvej.
- Byggeriet skal skabe sammenhæng og forbindelse mellem byen og universitetet.
Byggeriet opføres på hver sin side af Jagtvej, dels i Universitetsparken og dels i et erhvervsområde på den anden side af vejen. Byggeriet bliver første hjørnesten i den udbygning af KU's aktiviteter, som sandsynligvis skal finde sted på Nørre Campus i de kommende år.
Niels Bohr Bygningen bliver en integreret del af Nørre Campus og Universitetsparken, og det er derfor naturligt, at studerende og ansatte også har deres daglige gang i andre bygninger i området.
Nøgletal
- Maksimalt bruttoareal 45.000 m2 incl. kælder
- Forventet nettoareal 30.778 m2
Funktionerne i Niels Borh Bygningen skal fordeles mellem to bygningsafsnit.
Bygningen skal planlægges således, at den med hensyn til brug og drift er hensigtsmæssigt indrettet for en belastning fra ca. 3.000 samtidige brugere fordelt på følgende brugergrupper:
- 1000 - 1900 Bachelor- og kandidatstuderende uden fast arbejdsplads (60 % fremmøde)
- 400 Kandidatstuderende med fast arbejdsplads
- 250 - 300 Ph.d.-studerende med fast arbejdsplads
- 350 - 400 Professorer, lektorer, adjunkter og Post doc.
- 200 Teknisk Administrativt Personale
- 60 Gæsteforskere
For at muliggøre et tæt samarbejde på tværs af hele Niels Bohr Bygningen har man ønsket en forbindelse mellem de to bygningsafsnit. Forbindelsen udføres som en broforbindelse - "skywalk" - over Jagtvej. Den skal indgå i en overbevisende formgivningsmæssig sammenhæng med det øvrige bygningskompleks og fremstå som en berigende kraft for området.
Broforbindelsen skal bestå af en lukket, intern broforbindelse mellem de to bygningsafsnit.
Samtidig forbindes de to bygningsafsnit og de to byområder ved etablering af en tunnelforbindelse under Jagtvej, så der skabes en sammenhæng mellem de to områder og for at fremtidssikre bebyggelsen i forhold til et stisystem i kvarteret.
Skygge
Byggeriets højde bliver ca. 24 meter, og bygningen vil blive indpasset til de omkringliggende institutioner. Der forventes begrænset skyggevirkning på gade og andre bygninger.
Vind
Bygningens højde forventes ikke at fremme væsentlige vindgener. Den udvalgte rådgiver vil under udarbejdelsen af projektet være opmærksom på eventuelle lokaleområde omkring bygningen, hvor der kunne opstå vindgener, og hvordan det kan afhjælpes.
Trafik
For ikke at øge trafikmængden i et i forvejen trafikeret område har projektet fokus på at styrke cyklismen og den kollektive trafik. Der vil derfor blive etableret ca. 2.000 nye parkeringspladser til cykler i nærheden af indgangene og nedlagt parkeringspladser.
Sammen med det nybyggeri, der i de kommende tiår finder sted i området på blandt andet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Panum Nybyggeri) og Rigshospitalet, vil Niels Bohr Bygningen være med til at udvikle bydelen og skabe vækst.
Som byggeri er visionen, at Niels Bohr Bygningen skal signalere åbenhed og synlighed og være med til at invitere det omgivende samfund indenfor. Grundtanken er, at NBB i sit udtryk skal være et vartegn for naturvidenskabelige forskning og uddannelse for Københavns Universitet såvel som for byen København. Bygningen skal repræsentere en naturvidenskabelig fortælling og symbolik for også på den måde at åbne sig overfor byen og byens borgere.
Niels Bohr Bygningen vil også både være en afslutning på bebyggelsen i Universitetsparken - og starten på udvidelsen af Nørre Campus vest for Jagtvej. Derfor skal Niels Bohr Bygningen ses i tæt sammenhæng med den udviklingsplan, der i øjeblikket arbejdes på at få inspiration til med idékonkurrencen for Videnbydelsprojektet. Videnbydelprojektet skal styrke samspillet mellem by, universitet og erhverv i hovedstadens nordlige del mellem Skt. Hans Torv, Vibenhus Runddel, Haraldsgade-kvarteret og Fælledparken.