Faglige mindstekrav og faglig kompetence til undervisning i gymnasieskolen
Det var fedt at læse enkeltfag og få ny viden og fedt at være tilbage på SCIENCE
Lisa Danielsen, gymnasielærer,
tidl. deltager på enkeltfag på KU SCIENCE
Vejledning til dig, der ikke har mulighed for at tage et sidefag, men ønsker at opfylde de faglige mindstekrav til undervisning i gymnasiet i et af de fag, som SCIENCE udbyder. Faglige mindstekrav er en række krav du skal opfylde for at opnå den faglige kompetence til undervisning i gymnasiefag.
Du er måske:
- Færdiguddannet og har job på en gymnasial uddannelse, men mangler at opfylde de faglige mindstekrav til at undervise i et eller flere gymnasiefag
- Færdiguddannet og vil forbedre dine chancer for at få job på en gymnasial uddannelse ved at arbejde hen mod at opfylde de faglige mindstekrav i et eller flere gymnasiefag
- I en anden situation, hvor du ikke har mulighed for at søge ind på en bacheloruddannelse på SCIENCE eller tage et sidefag på SCIENCE som en del af en bacheloruddannelse et andet sted end SCIENCE
Tag enkeltfagskurser på SCIENCE!
Du kan tage enkeltfagskurser på SCIENCE for at opfylde de faglige mindstekrav til at undervise i gymnasieskolen.
FAQ om at opfylde de faglige mindstekrav til undervisning i gymnasieskolen gennem enkeltfag på SCIENCE
Faglige mindstekrav er en række krav du skal opfylde for at opnå faglig kompetence til undervisning i gymnasiefag. For hvert gymnasiefag findes en beskrivelse af de faglige mindstekrav, som du, udover en kandidatuddannelse, skal leve op til for at undervise i et gymnasiefag. Hvis du ikke opfylder de faglige mindstekrav i løbet af din universitetsuddannelse, er du nødt til efteruddanne dig for at opfylde kravene. Læs mere om faglige mindstekrav hos Gymnasieskolernes Lærerforening.
Hvor finder jeg de faglige mindstekrav for de gymnasiefag, der ligger inden for SCIENCEs fagområder?
Du finder de faglige mindstekrav i Retningslinjer for universitetsuddannelser rettet mod undervisning i de gymnasiale uddannelser (Faglige mindstekrav).
Du skal tage de kurser, du mangler, for at opfylde de faglige mindstekrav. Det er en skoleleder på en gymnasial uddannelse, der i sidste ende skal vurdere om du opfylder de faglige mindstekrav. Hvis du ikke kan få en skoleleder til at lave vurderingen, kan du selv forsøge at lave en vurdering. SCIENCE tilbyder ikke at vurdere, hvilke kurser du mangler.
Det er den enkelte leder på en gymnasial uddannelse, der vurderer om du opfylder de faglige mindstekrav til at undervise i et eller flere gymnasiefag. Hvis skolelederen er i tvivl om kravene er opfyldt, skal skolelederen henvende sig til fagkonsulenten i det/de fag, der er tvivl om. (Kilde: Gymnasieskolernes Lærerforening.)
Nej, SCIENCE tilbyder ikke at vurdere, om du opfylde de faglige mindstekrav til undervisning i et gymnasiesidefag. Det er den enkelte skoles leder, der har ansvar for at vurdere om en lærer, som lederen har ansat (eller ønsker at ansætte), opfylder de faglige mindstekrav til at undervise i et eller flere gymnasiefag. Hvis skolelederen er i tvivl om kravene er opfyldt, skal skolelederen henvende sig til fagkonsulenten i det/de fag, der er tvivl om. (Kilde: Gymnasieskolernes Lærerforening.)
Hvis du er i en situation, hvor du ikke kan få en skoleleder til at vurdere, hvad der skal til for at du opfylder de faglige mindstekrav, kan du selv forsøge at vurdere, hvad du mangler for at opfylde mindstekravene. Det gør du ved at:
- Orientere dig i de faglige mindstekrav for det/de fag, du ønsker at opfylde kravene for i Retningslinjer for universitetsuddannelser rettet mod undervisning i de gymnasiale uddannelser (Faglige mindstekrav).
- Orientere dig i studieordningen for den uddannelse på SCIENCE som du ønsker at opfylde de faglige mindstekrav for. Hvis du har en uddannelsesbaggrund fra SCIENCE, skal du som hovedregel orientere dig i afsnittet "Den reducerede gymnasiefagpakke", som indeholder i alt 90 ECTS-point kurser. Hvis du har en anden uddannelsesbaggrund, for eksempel humanistisk eller samfundsvidenskabelig, skal du orientere dig i afsnittet "Gymnasiefagpakke", som indeholder i alt 120 ECTS-point kurser:
- Studieordningen for biologi
- Studieordningen for datalogi (informatik)
- Studieordningen for fysik
- Studieordningen for geografi og geoinformatik (naturgeografi)
- Studieordningen for idræt og fysisk aktivitet (idræt)
- Studieordningen for kemi
- Studieordningen for matematik
- Vurdere hvilke af de faglige mindstekrav du mener du allerede opfylder eller hvilke dele af de faglige mindstekrav, du ikke opfylder gennem den uddannelse og de kurser, du allerede har taget på universitetet.
Dette kan du vurdere ved at orientere dig i selvevalueringsskemaet for den uddannelse, du ønsker at opfylde de faglige mindstekrav for.
Af nedenstående skemaer for gymnasiefag på SCIENCE fremgår det, hvilke kurser i gymnasiefagpakken for den pågældende uddannelse der opfylder de specifikke faglige mindstekrav:
- Læse kursusbeskrivelserne for kurserne, der står i studieordningen i kursuskataloget kurser.ku.dk for at vurdere hvilke kurser, der indeholder undervisning i de dele af de faglige mindstekrav, du ikke opfylder.
SCIENCE tilbyder ikke at vurdere om de vurderinger, du har lavet, er rigtige.
Det afhænger af din egen eller din skoleleders vurdering, hvor mange ECTS-point kurser du mangler for at opfylde de faglige mindstekrav. Som hovedregel gælder, at en kandidat inden for det natur- eller biovidenskabelige fagområde skal have 90 ECTS-point kurser inden for et andet fag end kandidatuddannelsens fagområde for at opfylde de faglige mindstekrav. En kandidat inden for et andet fagområde, for eksempel humanistisk eller samfundsvidenskabeligt, skal som hovedregel have 120 ECTS-point inden for et natur- eller biovidenskabeligt fag for at opfylde de faglige mindstekrav i faget.
Du kan højst indskrives på enkeltfag svarende til halvdelen af en uddannelses ECTS-point. Det vil sige, at hvis du fx vil tage kurser på bacheloruddannelsen i matematik, som er normeret til 180 ECTS-point, kan du højst tage 90 ECTS-point matematikkurser på bachelorniveau.
Hvis du mangler mere end 90 ECTS-point kurser for at opfylde de faglige mindstekrav, er der risiko for, at du ikke kan tage alle de kurser, du har brug for, på SCIENCE. Det er fordi, at reglerne for enkeltfag siger, at du maksimalt må tage halvdelen af en uddannelses samlede ECTS-point som enkeltfag. Da bacheloruddannelserne på SCIENCE er på 180 ECTS-point, kan du risikere at ramme loftet på 90 ECTS-point og være tvunget til at opfylde den del af de faglige mindstekrav, du kommer til at mangle, med kurser fra et andet sted end SCIENCE. Der kan dog være undtagelser, da det ikke er altid at de kurser, der skal til for at opfylde de faglige mindstekrav, kun ligger inden for én uddannelse på SCIENCE.
Nej, undervisningen i kurserne på SCIENCE foregår i dagtimerne i perioden fra 8-17 og udbydes ikke som onlinekurser. Hvis du har arbejde i dagtimerne betyder det, at din arbejdsgiver skal være fleksibel, for at du kan tage kurser på SCIENCE.
For hvert kursus på 7,5 ECTS-point skal du regne med at bruge mindst 20-25 timer på undervisning og forberedelse i de uger, kurset løber. Typisk vil hvert kursus have mindst 10 timers skemalagt undervisning om ugen.
For de fleste kurser på SCIENCE er det ikke obligatorisk at deltage i undervisningen, men der vil ofte være opgaver eller projekter i løbet af undervisningsperioden, som er obligatoriske. Der kan også være obligatoriske laboratorieøvelser på nogle kurser. Du kan læse om hvilke krav der gælder om deltagelse i undervisningen på specifikke kurser på SCIENCE i kursuskataloget på kurser.ku.dk.
Du finder studieordningerne her:
- Studieordningen for biologi
- Studieordningen for bioteknologi
- Studieordningen for datalogi (informatik)
- Studieordningen for fysik
- Studieordningen for geografi og geoinformatik (geografi)
- Studieordningen for idræt og fysisk aktivitet (idræt)
- Studieordningen for kemi
- Studieordningen for matematik
Du finder kursusbeskrivelserne i kursuskataloget på kurser.ku.dk.
Nej, SCIENCE tilbyder ikke at give dig et bevis på, at du opfylder de faglige mindstekrav i et gymnasiesidefag, når du har taget enkeltfagskurser. Du kan dog altid få en attesteret karakterudskrift med hvilke kurser, du har gennemført. Den udskrift kan du, sammen med kursusbeskrivelserne for kurserne og Retningslinjer for universitetsuddannelser rettet mod undervisning i de gymnasiale uddannelser (Faglige mindstekrav) bruge til at dokumentere, at du opfylder de faglige mindstekrav.
Nej, SCIENCE tilbyder ikke at meritere eller at vurdere de kurser, du har taget tidligere, når du tager enkeltfag. Du eller din skoleleder skal selv vurdere hvilke dele af de faglige krav du allerede opfylder og hvilke kurser fra SCIENCE du ikke har brug for for at opfylde de faglige mindstekrav.
Nej, der kan være forskellige tilbud fra universitet til universitet. Derfor kan det være en god idé at kontakte andre steder end SCIENCE, hvis du ikke kan bruge SCIENCEs tilbud.
Fandt du ikke svar på dit spørgsmål? Hvis du ikke fandt svar på dit spørgsmål kan du kontakte SCIENCE Studenterservice.