Engelske penge til at bekæmpe svampe hos planter og mennesker – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

SCIENCE > Samarbejde med SCIENCE > SCIENCE Business Update > 2013 > Engelske penge til at ...

10. september 2013

Engelske penge til at bekæmpe svampe hos planter og mennesker

Udvikling af produkter mod svampe

Selv om svampe er små, kan de forårsage store ødelæggelser, når de angriber planter og mennesker. Ikke mindre end 40 procent af alle planter til foder og menneske-føde bliver årligt angrebet af svampe. Værst står det til i de tropiske områder med store tab af penge og udbytte til følge. Og for os mennesker er svampesygdomme lige fra hårbund til tånegl også et problem. Især hvis ens immunsystem er svækket i forvejen.

Det er en væsentlig årsag til, at den britiske velgørenheds- og milliardfond Wellcome Trust har givet et lån på 32 mio. kr. til det danske firma Pcovery, som beskæftiger sig med at udvikle en ny klasse af svampemidler til alvorlige systemiske svampeinfektioner - på såvel planter som mennesker. Firmaet blev stiftet i 2009 af bl.a. medarbejdere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, som forsker i svampeangreb.

Centralt for at udvikle medicin og produkter mod svampeangreb er, at pint-pointe medicinen og rette angrebet mod svampenes såkaldte proton-pumpe - fremfor at skyde med spredehagl og risikere at ødelægge andre celle-dele i menneskekroppen eller i planten.

Svampenes protonpumpe fungerer på samme måde som fx den menneskelige krops natrium-kalium-pumpe. Pumpen er et enzym, der findes i cellemembranen i menneskekroppens celler, og regulerer cellernes balance af natrium og kalium i dem selv og udstødning til resten af kroppen, så den ikke bliver overdoseret med for store doser og dermed skaber ubalance.  

Professor Michael Broberg Palmgren fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, som sidder i firmaets Pcoverys Advisory Board og var med til at skyde firmaet i gang i 2009, arbejder med de samme problematikker på Københavns Universitet inden for plantebeskyttelse, støttet med penge fra bl.a. Det Strategiske Forskningsråd, der hører under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. Palmgren siger:

- Københavns Universitet og Pcovery supplerer hinanden godt, hvad angår forskning og udvikling af produkter mod svampe. Pcovery forsøger sig med en kemisk løsning på problemerne, mens mit team forsker i at finde ”naturens egne forsvarsværker” mod en ubalance og dermed et svampeangreb på planter. At Pcovery har fået så mange penge til sin forskning og udvikling af produkter fortæller om problemets størrelse og fondens tro på, at firmaet og den danske forskning er på rette spor, understreger Michael Palmgren.

Danmark har en høj stjerne på den internationale forskningshimmel, hvad angår kroppens naturlige pumper og deres funktioner. Den nu 95-årige danske fysiolog Jens Christian Skou offentliggjorde i 1957 sin første artikel om natrium-kalium-pumpen og dens funktioner i kroppen. 40 år senere modtog han Nobelprisen i Kemi for sin opdagelse.