Dansk-cambodiansk skovprojekt vinder førstepris i USA – Københavns Universitet

SCIENCE > Presse > Nyheder > 2017 > Dansk-cambodiansk skov...

20. februar 2017

Dansk-cambodiansk skovprojekt vinder førstepris i USA

skovhugst

Et dansk-cambodiansk skovprojekt har vundet den fornemme pris ”The International Society for Tropical Foresters (ISTF) Innovation Prize 2017”, som uddeles af det anerkendte Yale University i USA. De cambodianske skovaktivister vandt prisen, fordi de med hjælp fra en dansk udviklet app til deres mobiltelefoner kan kortlægge og afsløre ulovlig skovhugst og afbrænding i Prey Lang-skoven i Cambodja, der er dobbelt så stor som Fyn. For lidt over et år siden under den store klimakonference COP21 i Paris vandt de samme skovaktivister FNs miljøpris ”UN Equator Prize”. De vandt prisen foran 1461 andre nominerede kandidater fra 126 lande, for at beskytte deres hjemlige skov med dansk hjælp.

Afbrænding og ødelæggelse af tropiske skove er skyld i 20 procent af de menneskeskabte CO2-udslip på verdensplan.

Det er vanskeligt at få overblik over ødelæggelserne af verdens tropeskove pga. ulovlig skovhugst eller afbrænding. Men et dansk-cambodiansk skov-projekt kan være med til at ændre situationen i en bedre retning. Og projektet er netop blevet belønnet med den prestigefyldte pris ”The International Society for Tropical Foresters (ISTF) Innovation Prize 2017”, som uddeles af Yale University i USA.

En lille dims med stor virkning

Det er ikke mindst pga. af en lille smart dansk-udviklet app til mobiltelefoner, at de cambodianske skovaktivister fra organisationen The Prey Lang Community Network (PLCN) har fået prisen. App’en er udviklet på Københavns Universitet i samarbejde med et it-firma og Danmission, som står for projektet i Prey Lang-skoven i Cambodja.

Søren Brofeldt, ph.d.-studerende på Institut for fødevare- og ressourceøkonomiKøbenhavns Universitet, siger om samarbejdet med de cambodianske skov-aktivister:

Søren Brofeldt, ph.d.-studerende på Institut for fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet

- Det arbejde, som cambodianerne udfører, er fantastisk – både udfra et forsknings- og udviklingsmæssigt perspektiv. At de får priserne - først fra FN og nu fra Yale University, viser, at vi ikke er de eneste, der anerkender projektets potentiale. Brugen af appen er en innovativ løsning på den komplekse opgave, som det er, at overvåge så stort et skovområde med så megen ulovlig hugst som i Prey Lang. Samtidig demonstrerer samarbejdet med PLCN, at de lokale skovaktivister er i stand til at løfte denne opgave effektivt, selv i en konfliktfyldt og farlig sammenhæng. Priserne er vigtige for projektet. Især for vores lokale samarbejdspartnere, fordi de til dagligt arbejder imod et enormt pres fra de kræfter, der vinder på den ulovlige skovhugst i Prey Lang, understreger Søren Brofeldt.

Overvågning af skov – dobbelt så stor som Fyn

App’en hjælper de lokale aktivister med at få overblik over ødelæggelserne i deres skov. Den er på ca. 6.000 kvadrat km – to gange Fyns størrelse - og levebrød for omkring 200.000 indbyggere. Aktivisterne indsamler oplysninger ved at tage fotos med deres mobiltelefoner af steder, hvor ulovlighederne foregår. Via app’en bliver oplysningerne sendt til en krypteret database, hvor de bliver samlet og rubriceret. Og så stopper skovaktivisterne også de ulovlige skovhuggere og konfiskerer bl.a. deres motorsave og andet udstyr i forbindelse med aktioner i skoven.

Her ses aktivisterne, da de blev blev hyldet på Københavns Universitet i 2016

Her ses aktivisterne, da de blev hyldet på Københavns Universitet i 2016

Med livet som indsats

Men det er et hårdt arbejde og ikke uden risiko at være skovaktivist i Cambodja. Siden 2002 er 14 personer blevet myrdet og andre overfaldet i Cambodja på denne konto.

Og den udbredte korruption i Cambodja gør ikke situationen bedre. Det er i mange tilfælde fattige folk, der optræder i rollen som ulovlige skovhuggere, fordi de ikke har andre muligheder. Men det hele styres af et organiseret netværk med folk helt op til landets magtelite. Og der er mange penge at tjene på ulovlighederne. Det er indtjening i milliardklassen på storskala-skovfældning, hvorefter det uforarbejdede træ smugles over grænserne til bl.a. Kina og Vietnam, hvor de ædle træsorter bruges til bl.a. møbelfremstilling.

Søren Brofeldt på mobiltelefon 23 32 08 24 eller på sb@ifro.ku.dk

Eller: Svend Thaning, journalist og kommunikationsmedarbejder, SCIENCE Kommunikation, Københavns universitet på 28 75 42 81 eller svt@science.ku.dk